dunjaluk-radne-fotografije

Premijera plesne predstave „Dunjaluk“ 19. januara

Plesna predstava „Dunjaluk“ u koreografiji Miloša Isailovića i izvođenju članova Bitef dens kompanije biće premijerno izvedena 19. januara na sceni Bitef teatra, najavilo je danas pozorište.
Isailović je pojasnio da je „dunjaluk“ ili „dunajluk“ pojam koji se koristi u islamskom verskom (ili filozofskom) smislu i označava „ovaj svet“.
Plesna predstava „Dunjaluk“, prema njegovim rečima, govori o položaju mlade grupe ljudi na ulicama Beograda.
„O ulozi svakog od nas u svakidašnjem svetu, o sopstvenoj borbi u sistemu koji nam je sklopljen i koji nameće svoja pravila i put, o globalnoj manipulaciji i odupiranju istoj“, rekao je koreograf, dodavši da je ideja za pravljenje predstave proizašla iz lične refleksije života i nekog trenutno pređenog puta.
Poznati sarajevski bend „Zabranjeno pušenje“ kaze: „Kad procvatu behari, kad Dunjaluk zamiri…“.
„Mene jako zanima da prikažem kroz sopstveni plesni pečat, nastao čistim iskustvom na samoj sceni i sarađivanjem sa mnogim koreografima i predavačima savremene igre, kako je to kada svet oko mene zamiri, šta taj miris budi i gde nas odvodi i da li nam nekog novog dovodi“, precizirao je Isailović.
U autorskoj ekipis su i dramaturzi Stela Mišković i Luka Mihovilović, kompozitorka Darja Janošević, kostimografkinja Darinka Mihajlović, fotografiju potpisuje Jelena Janković.
Igraju Ana Ignjatović Zagorac, Tamara Pjević, Nataša Gvozdenović, Miona Petrović, Jelena Bulatović i Sara Tošić.
Repriza predstave zakazana je za 24. januar.

Povezana vest:  Izložba fotografske legende Eliota Ervita u galeriji „Leica" u Beču