Dani komedije Jagodina 2016

Festival Dani komedije u Jagodini od 20. do 27. marta

Predstava Narodnog pozorišta iz Beograda „Rodoljupci“ otvoriće ovogodišnji 45. festival „Dani komedije“, koji će biti održan u Jagodini od 20. do 27. marta 2016. godine, najavili su danas organizatori.
Festival, pod nazivom „Komedija, naš savremenik“, otvoriće predstava Jovana Sterije Popovića „Rodoljupci“ u režiji Andraša Urbana.
Na repertoaru druge festivalske večeri biće izvedena predstava Narodnog pozorišta iz Užica „Odumiranje međeda“ Branka Ćopića, reditelja Nemanje Rankovića.
Potom sledi predstava „Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera“ Milana Jelića u režiji Marka Misirača, a u izvođenju Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.
Četvrta takmičarska predstava je ,“Prs’o“ Remi de Voa, u režiji Olje Đorđević Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, a peta predstava je „Kidaj iz moje kuhinje“ Rej i Majkl Kunija u izvođenju ansambla Šabačkog pozorišta.
Naredne večeri je „Razbijeni krčag“ Hajnrih fon Klajsta, reditelja Igora Vuka Torbice u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, a poslednja ; predstava je „Klaustrofobična komedija“ Dušana Kovačevića reditelja Darka Bajića u izvođenju Zvezdare teatra iz Beograda.
Na zatvaranju, 27. marta nastupiće glumci Dadova sa predstavom „Rucante“ u režiji Slavenka Saletovića.
„Komedije koje čine izbor ovogodišnje selekcije festivala predstavnici su slobodnog mišljenja i nade da će razum savladati strasti, ali da građanska sloboda neće biti sloboda tržišta“, rekla je predstavnica festivala Ivana Vujić.
Predsednik žirija 45. „Dana komedije“ biće teatrolog Raško Jovanović, a žiri će odlučivati o najboljoj predstavi koja će dobiti nagradu „Mija Aleksić“, o najboljim glumačkim ostvarenjima i najboljoj režiji kojima će pripasti statueta Ćuran.
Žiri će dodeliti i nagrade za najbolje mlade glumce, najbolju epizodnu ulogu, najbolju kostimografiju i scenografiju.
Najsmešnija predstava po oceni publike dobiće nagradu „Miodrag Petrović Čkalja“ i statuetu „Jovanča Micić“.
Na dan otvaranja festivala u foajeu Kulturnog centra biće otvorena izložba „Putujuća pozorišta u Srbiju od druge polovne 19. veka do 1941. godine“ u organizaciji Pozorišnog muzeja Srbije.

Povezana vest:  Radionica tehnike glume Mihaela Čehova u aprilu u Beogradu