VALJEVSKA BOLNICA

Gostovanje Kruševačkog pozorišta sa predstavom „Valjevska bolnica“ 1. februara na velikoj sceni Narodnog pozorišta

Drama „Valjevska bolnica“, u režiji Slavenka Saletovića, koju je Kruševačko pozorište uradilo u koprodukciji sa Centrom za kulturu Loznica i Fakultetom umetnosti iz Kosovske Mitrovice, biće izvedena u ponedeljak 1. februara (19,30) na Velikoj sceni.
Glavna uloga poverena je Marku Živiću, koji gostuje u predstavi, a nastupaju i prvak drame Narodnog pozorišta iz Niša Dejan Cicmilović, prvak Kruševačkog pozorište Milija Vuković i drugi članovi Kruševačkog pozorišta.
„Valjevska bolnica“ je rađena prema trećem tomu romana Dobrice Ćosića „Vreme smrti“, a za dramatizaciju je bio zadužen Branislav Nedić.
Ovom predstavom, premijerno izvedenoj 15. oktobra prošle godine, obeležen je veoma važan jubilej iz istorije naše zemlje – stogodišnjica Prvog svetskog rata.
Ćosić u ovom delu na genijalan način piše poetsku istoriju srpskog naroda. U središtu romana su suštinska pitanja narodnog opstanka: život i smrt. Ovoj epohi Ćosić daje dva lica. U prvom planu su porazi i pobede srpske vojske i nesreće koje svaki rat nosi. U pozadini zbivanja su raskidi prijateljstava, ratni liferanti, izdajnici, epidemija pegavca…

Povezana vest:  Dirljiva priča o prijateljstvu i ljubavi: Prijatelj