Bob Marley 10

VIŠE OD MUZIKE – BOB MARLEY U DKSG

U ponedeljak 1. februara u 19 sati u Klubu Magistrala Doma kulture „Studentski grad“ biće održan program povodom rođendana Boba Marlija.

U okviru februarskog ciklusa „Crni pesnici“ dugogodšnji saradnik i kultni predavač DKSG Mićun Ristić održaće predavanje o Bobu Marliju.

Marli nije govorio ja, već ja i mi. Mi, oni koji su mu bili najbliži, učestvovali su u svemu što je osećao, mislio i radio. Isprva su to bili prijatelji iz geta, okruženi bedom i očajem, pazili su jedni na druge i otkrili muziku. Onda su to bili rastafarijanci, rešeni da žive ispravno i dostojanstveno sačekaju sudnji dan, kada će poslednji postati prvi. Psalmi imaju snagu mača i kralj Solomon je vladao oslanjajući se na njih. Bob je verovao da bi „Vavilon ponovo mogao biti potučen pesmom“. Na kraju se mi odnosilo na sve siromašne i obespravljene. Procena agenata CIA da je Marli „najpoznatiji potpaljivač Trećeg sveta“ nesporna je, ali jednostrana. Pre svega, Bobova muzika je moćna i ima tu mnogo, mnogo više od toga.

Povezana vest:  RED HOT CHILI PEPPERS NASTUPA NA DODELI “2011 MTV EMA”

Mićun Ristić je veliki poznavalac istorije rock n rolla, stripa i undergrounda uopšte.
Gost na predavanju biće Vladislava Matović (Dada Selectah) artist i beogradska dj-ica koja se muzikom bavi već 7 godina, a čiji počeci karijere su upravo inspirisani stvaralaštvom legendarnog Marlija.

Drugi deo ciklusa „Crni pesnici“ održaće se 18. februara, a biće posvećeno Gilu Skotu Heronu, američkom soul i džez pesniku i muzičaru.

Povezana vest:  Ejmi Vajnhaus peva na albumu Kvinsija Džounsa