Islednik
Promovisan Velikićev Islednik u Novom Sadu
 
Istoričar umetnosti Nebojša Milenković izjavio je večeras da je žiri koji je NIN-ovu nagradu za 2015. godinu dodelio Draganu Velikiću za knjigu „Islednik“ učinio veliku stvar za kulturu Srbije, jer je nagradio knjigu koja stavlja „naglasak“ na to kako se nešto piše, a ne samo šta se piše.
-Taj stil jeste nešto što u slučaju Velikića čini da on zaista sa pravom nosi i zaslužuje svoje prezime. NIN-ovu nagradu priželjkuje svako ko je u ovoj zemlji uspeo da napiše roman, ali je na kraju uvek dobije Velikić – kazao je Milenković na promociji „Islednika“ u Novom Sadu.
Dodao je da se knjiga može čitati na više načina i da svaki od tih načina čitanja donosi nešto novo, jer je knjiga slojevita, nije linerana, a pisac u njoj „vidi i ispred sebe i ono što je nekada bilo“.
-Čitaoci koji na ovo putovanje krenu glavnom ulicom romana, na kraju će završiti u sobi u staračkom domu, gde je kraj života provela piščeva majka. Ovakvi čitaoci uspeće da pobegnu od svakodnevice i da shvate zašto je i u našem vremenu ovako velika književnost i dalje važna i može pružiti nešto što naša okolina ne može – rekao je Milenković.
Kako je naveo, roman je za Novosadjane posebno „emotivan i zanimljiv“, jer se u njemu pojavljuje jedan od najkarakerističnijih novosadskih pisaca, Slobodan Tišma.
-Tišma je u romanu projekcija oca kakvog Velikić nikada nije imao – ocenio je Milenković.
Pisac knjige Dragan Velikić rekao je da je pisanje „Islednika“ počeo tako što je u isto vreme dok piše roman, želeo da zabeleži i način na koji je on i nastajao.
-Knjiga ima tri sloja i tri ciklusa, a junaku sam pozajmio ime, što da ne, jer život je roman, ali roman je selekcija života, i ja sam u njemu iskoristio neke adrenalinske prizore i situacije iz vlastitog života- kazao je Velikić.
Dodao je da je knjigu pisao dve godine, nakon čega je usledila pauza, a kada se vratio pisanju „Islednika“, sebi je za moto stavio Pekićevu rečenicu da se „čovek posle ispovesti ne oseća ništa čistijim nego što je bio pre nje, naprotiv oseća se kao kanta za djubre, pošto izbacuje iz sebe sve najbolje verzije i ostaje sa najgorom â?? onom koja se nikada nikome ne ispoveda“.
-Upravo sam krenuo od te najgore verzije sebe, otvaranje i isledjivanje sebe ne možete folirati – rekao je Velikić.
Odluku da je dobitnik 62. NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine na srpskom jeziku Dragan Velikić za roman „Islednik“ žiri je doneo 18. januara, a nagrada mu je uručena 25. januara ove godine.
Povezana vest:  Tribina o romanu "Grad i psi" Marija Vargasa Ljose, u petak, 5. juna