ZENSKI ORKESTAR 1„Ženski orkestar“ sutra 50. put na Sceni „Raša Plaović“

Predstava „Ženski orkestar“, po tekstu Žana Anuja i u režiji Juga Radivojevića, biće 50. put. izvedena sutra na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, najavio je nacionalni teatar.
U pitanju je poznati komad francuskog dramskog pisca Anuja, koji su reditelj Radivojević i dramaturg Ivana Dimić, u saradnji s kompozitorom Vladimirom Pejkovićem, adaptirali menjajući žanr iz komedije u dramu, želeći na taj način da potcrtaju ozbiljnost i dramatičnost teme umetnika na tržištu.
Ovo delo, praizvedeno 10. februara 1962. godine u pozorištu Comedie des Ćamps-Elysees u Parizu, govori o ženskom ansamblu koji svira u banji, a pomenuta adaptacija ponudila je priču o simfonijskom orkestru čiji članovi ostaju bez posla zbog finansijske krize, pa usled takvih okolnosti pokušavaju da se snađu u tržišnom svetu.
Sadržaj originalnog teksta je ostao u odnosu od 80 odsto, dok je ostatak dopisan kako bi se uspostavili mostovi ka tematsko-idejnoj liniji komada čiji je moto da umetnost nije na prodaju.
U predstavi je zadržana muzika, a songovi, za koje je tekstove napisala Dimićeva, izražavaju intimno stanje likova.
Igraju Bojana Stefanović (Patricija), Daniela Kuzmanović Pavlović (Pamela), Nela Mihajlović (G-đa Ortanz), Kalina Kovačević (Suzana Delisija), Zlatija Ivanović (Ermelina), Iva Stefanović (Leona), Vuk Kostić (Pijanist ) i Branislav Tomašević (G. Lebonz).
Predstava je premijerno izvedena 3. novembra 2012. godine na Sceni „Raša Plaović“.
Na matičnoj sceni i gostovanjima, „Ženski orkestar“ je do sada videlo oko 8.000 gledalaca.
Leonu je jedno vreme tumačila Jelena Helc Vesković koju je, u međuvremenu, zamenila Sena Đorović, a potom je ulogu preuzela Iva Stefanović. Ona je izvesno vreme, u ulozi Patricije, menjala Bojanu Stefanović.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Marina Vukasović Medenica, a koreografiju Tamara Antonijević.
Na Pozorišnom festivalu „Teatar u jednom dejstvu“, održanom od 3. do 8. oktobra 2013. godine u Mladenovcu, „Ženski orkestar“ je proglašen za najbolju predstavu.

Povezana vest:  U ponedeljak otvaranje izložbe “Na drugi pogled / Auf den zweiten Blick / At Second Glance” na Kalemegdanu