Dositej Obradovic foto

Muzej Dom Jevrema Grujića izlaže po prvi put portret Dositeja Obradovića za Dan državnosti

Dom Jevrema Grujića, Muzej istorije, umetnosti i diplomatije u Svetogorskoj 17 se pridružuje obeležavanju Dana državnosti Republike Srbije. Muzej će biti otvoren za posete tokom predstojećeg vikenda, ali i 15. i 16. februara od 11.00 do 18.00 časova.

Ovom prilikom, posetiocima će biti prikazan, kako mnogi smatraju, prvi portret velikog srpskog genija Dositeja Obradovića, po kome su rađeni svi ostali kasniji portreti i ilustracije u knjigama i udžbenicima. Portret će biti izložen samo tokom dana praznika, nako čega će ga preuzeti stručni tim Centralnog instituta za konzervaciju u kom se očekuje njegova restauracija, ali i detaljna analiza kako bi se utvrdio njegov autor koji do sada nije poznat.

Povezana vest:  Dopunjeno izdanje kultnog romana "Sudbina i komentari" Radoslava Petkovića u prodaji

U Domu Jevrema Grujića, svi naši sugrađani moći će da vide jedinstvenu umetničku kolekciju sakupljanu tokom dva ipo veka, koju čine dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Zore Petrović …, skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojima je i puška Hajduk Veljka, kraljevske darove, umetničke predmete, kao i bogat arhivski materijal i to sve u autentičnom ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.

Povezana vest:  Sroski slikar Miša Mihajlo Kravcev izlaže u Milanu

Nakon obilaska muzeja, možete se opustiti uz čaj koji služimo po engleskom kraljevskom protokolu ili probati kafu na pariski način. Svakako ne propustite da probate i omiljenu čokoladnu tortu Kraljice Natalije, spremljenu po originalnom receptu iz 1889. godine.