knjizara Milos Crnjanski 1

Beograd dobio novu knjižaru – „Miloš Crnjanski“

Beograd je danas dobio novu knjižaru u lancu Delfi, koja je dobila ime „Miloš Crnjanski“, a trebalo bi da bude prva u nizu knjižara koje će se zvati po poznatim srpskim piscima.
Goste u Vasinoj ulici „dočekao“ je glas Crnjanskog koji je recitovao najlepšu pesmu ispevanu u čast i slavu srpske prestonice – „Lament nad Beogradom“.
Sekretar za kulturu Beograda Vladan Vukosavljević rekao je da mu je drago što je „Laguna“ odmah prihvatila njegovu ideju da knjižare dobiju imena pisaca i poželeo da još pisaca dobije „svoje“ knjižare, kako bi se čuvala tradicija i da ne padnu u zaborav.
On je poželeo da Srbija „bude načičkana“ knjižarama i pohvalio je odluku da prvo ime koje je dato jednoj knjižari bude Miloš Crnjanski koji je u sustinskom jezgru srpske kulture.
Direktor „Lagune“ Dejan Papić podsetio je da je počeo da otvara knjižare pošto su se stare zatvarale i pretvarale u kafiće i prodavnice, navodeći da sada u okviru Lagune posluje 36 knjižara u zemlji i regionu.
On je najavio da će postepeno sve postojeće, ali i buduće knjižare dobiti imena po našim slavnim piscima i prva sledeća koja će biti „krštena“ dobiće ime Mome Kapora.
Predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog prof dr Milo Lompar
podržao je odluku da se knjižara u najstrožem centru Beograda nazove po Milošu Crnjanskom, jer je to pisac kojim se bavi još od studentskih dana i koga je izabrao i za svoj doktorski rad.
Lompar je kazao da je u jugoslovcenskoj javnosti postojao otpor prema Crnjanskom, podstaknut njegovim životom u emigraciji i da se polako ta slika o njemu menjala, a činjenica da je sada njegovo ime ispisano na ulazu knjižare dokaz je da je konačno stekao mesto koje je uvek zasluživao na samom vrhu srpske literaure kao autor najboljeg istorijskog romana, najboljeg romana o životu u izbeglištvu i najbolje pesme o Beogradu.
Odlomke iz stvaralaštva Crnjanskog brojnim posetiocima čitao je glumac Milan Caci Mihailović.

Povezana vest:  U prodaji hit knjiga Džeja Šetija: Razmišljajte poput monaha