Corba od kanarinca 2

Zajednica gluvih dobila priliku da „čuje“ pozorište

Zvezdara teatar je u ponedeljak, 29. februara, bio domaćin prve u nizu pozorišnih predstava simultano prevedenih na znakovni jezik, zahvaljujući projektu koji je omogućila kompanija Japan Tobacco International (JTI). Čorba od kanarinca Miloša Radovića u režiji Staše Koprivice, sa Minom Lazarević i Ljubomirom Bandovićem u glavnim ulogama, oduševila je gluve i nagluve gledaoce, koji su konačno dobili priliku da budu ravnopravna pozorišna publika.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - Repertoar za FEBRUAR 2012.

Projekat „Da čujemo pozorište“ učiniće ukupno 20 predstava Zvezdara teatra, od čega 5 premijernih i 15 repriznih, dostupnim zajednici gluvih tokom naredne dve sezone. Nakon Čorbe od kanarinca, u planu je da budu prevedene i predstave Tramvaj zvani želja, Voz, Bajka o pozorištu i Savršen kroj. Akcija se realizuje u saradnji sa Asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ) i Gradskom organizacijom gluvih, uz podršku Grada Beograda.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama u Sloveniji i Crnoj Gori

Zajednica gluvih do sada nije imala priliku da razvije naviku redovnog odlaska u pozorište, a cilj ove inicijative je upravo da im približi scensku umetnost i omogući im da uživaju u njoj, podjednako kao publika koja može da čuje dijalog.