PREVARANTI

Premijera predstave za decu „Prevaranti“ u Malom pozorištu „Duško Radović“

U petak 18. marta u 20 sati premijerno će biti izvedena predstava za decu „Prevaranti“ po tekstu Miladina Ševarlića, u režiji Predraga Štrbca. Ideja za dramu „Prevaranti“ proizašla je iz kratke pripovetke „Dva novca“ iz zbirke Vuka Stefanovića Karadžića.

Autosrku ekipu predstave čine Vesna Popović (scenografija), Dragica Laušević (kostim), Vosjilav Savić (muzika) i Damjan Kecojević (scenski pokret). U predstavi igraju Miloš Anđelković, Jelana Ćuruvija Đurica, Petar Strugar, Alek Rodić, Bojan Lazarov, Sandra Rodić Janković i Jovana Cvetković.

U martu mesecu, u kome se obeležava Međunarodni dan pozorišta za decu, Malo pozorište „Duško Radović“ izvešće ukupno tri premijere – savremenu plesnu predstavu za decu „Naglavačke“, „Prevarante“ i lutkarsku predstavu za decu i odrasle „Cirkus Mario & Neta“.

Povezana vest:  Gostovanje Opere NP u Temišvaru

Pripovetka „Dva novca“ je deo lektire u sedmom i osmom razredu osnovne škole, a prva repriza zakazana je za subotu 19. mart u 17 sati.
________________________________________

Miladin Ševarlić

„PREVARANTI“
Drama za decu po motivima „Dva novca“ Vuka Stefanovića Karadžića

Preporučeni uzrast: 11+

Režija: Predrag Štrbac
Scenografija: Vesna Popović
Kostim: Dragica Laušević
Muzika: Vojislav Savić
Scenski pokret: Damjan Kecojević

Igraju:
Stojko……………………………………………….MILOŠ ANĐELKOVIĆ
Stojanka………………………………..JELENA ĆURUVIJA ĐURICA
Gojko……………………………………………………….PETAR STRUGAR
Pop…………………………………………………………………..ALEK RODIĆ
Harambaša Đura……………………………………BOJAN LAZAROV
Prvi hajduk…………………………..SANDRA RODIĆ JANKOVIĆ
Drugi hajduk…………………………………..JOVANA CVETKOVIĆ

Povezana vest:  Predstavljena zbirka humorističkih priča "Zovem se Mama"

REČ PISCA

Ideja za dramu „Prevaranti“ proizašla je iz kratke priče „Dva novca“ iz zbirke Vuka Stefanovića Karadžića. Tamo je naznačena tema i osnovni likovi. Sve to, znatno prošireno i obogaćno novim sadržajima, profilisanjem likova i njihovih odnosa, pretočeno je u dramsku formu, sa tendencijom da se razvije dinamična radnja i da likovi dobiju više plastičnosti i izražajnosti, a njihovi odnosi komične i ne uvek očekivane obrte. To je bio put kojim se autor „probijao“ do konačnog rezultata, a publici ostaje da ga pohvali ili pokudi.

Drama „Prevaranti“, kao i svako umetničko delo koje želi da to i ostane, izbegava direktno pedagoško nastojanje, bez obzira na to što se obraća, pre svega, mladoj publici. Ipak, iz psiholoških obrisa likova, njihovih delovanja i njihovih odnosa proviruje podsmeh nekim ljudskim osobinama koje možemo posmatrati i kritičkim okom, bilo da je reč o gramzivosti, neiskrenosti, naivnosti i sl. No, sve je to prikazano sa dobronamernošću i simpatijama, jer naši likovi su više smešni nego zli.

Povezana vest:  Tri Lagunina romana u najužem izboru za Ninovu nagradu

Motivi iz priče „Dva novca“ korišćeni su i ranije kao inspiracija za varijacije u dramskoj formi. Ali to, već, pripada istoriji književnosti.

Dobru zabavu želi vam autor, Miladin Ševarlić