April2016-Mira-Banjac

Beogradski omaž filmskoj i televizijskoj Miri Banjac u Parobrodu

U ovoj nedelji i mesecu kada je slavna i draga Mira Banjac, dobila svoju zasluženu monografiju („Mira Banjac – jedna jedina“) i nagradu za životno delo na upravo završenim Nušićevim danima u Smederevu, Parobrod bioskop „Dragan Gaga Nikolić“ pridružiće se u ime našeg grada – Beograda, davanju počasti toj legendarnoj ikoni nacionalne kulture, pozorišne i filmske umetnosti.

Dakle baš tu gde se trenutno prikazuje njen poslednji film „Zvizdan“ u kulturnom centru Parobrod, nastavljamo sa omažima boljoj TV prošlosti i glumcima 70-80tih godina prošlog veka sa 17. izdanjem te edicije. Priču o ženama srpskog i jugoslovenskog filma i televizije, započinjemo neizostavnim Mirama. Prvo, Banjac, (pa u maju Stupicom), prvakinjom nacionalnog pozorišta i legendarnom „kevom“ domaćeg filma. Mira čuvena je kao prečanka u Beogradu, danas podjednako slavna kao njen davnašnji -novosadki glumački egal, Pera Dobrinović. Rođena 1929., ima sedam decenija dugu karijeru, od SNP u Novom Sadu i Atelja 212 u Beogradu, gotovo do danas, baš kao i na filmu i u serijama od „Boja na Kosovu iz 1964. do „Sinđelića“ iz 2016.

Povezana vest:  Leto u januaru uz Luku Šulića i Vivaldija

Reditelj Sutjeske, Stipe Delić proslavio je serijalom „Marija“, čije ćemo se prve epizode podsetiti, obzirom da skoro nikad nije bila reprerizirana, baš kao i čuvene TV drame „Samo za dvoje“ u kojoj je komičarski partner Čkalja, a samo su takvi poput njega, Zorana Radmilovića ili Danila Bate Stojkovića mogli da se nose sa njenom snagom i šarmom.
Kada bi od celuloidne trake pravili etnografski spomenik ženi sa ovih naših prostora 20 veka, majci, supruzi, domaćici, onda bi to bila filmografija Mire Banjac.

Povezana vest:  Novi doživljaj klasične muzike-počinje “Hypercube” koncertna sezona

Sreda, 20. april, 19h, ulaz slobodan, Kapetan Mišina 6a, poželjne rezervacije na 4142163