U Delfi Caféu u SKC-u u četvrtak, 12. maja novinarima je predstavljena prva knjiga trilogije o Stefanu Nemanji u seriji knjiga o najpoznatijoj srpskoj vladarskoj dinastiji koja dolazi iz pera Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, autora bestselera „Kainov ožiljak“.

Na konferenciji su pored autora govorili direktor Lagune Dejan Papić i direktor plasmana Ringier Axel Springer Milan Subotić.

Stojiljković je govorio o ideji da se otpočne serijal o Nemanjićima i rekao: „Sve je počelo kada je Vladimira i mene Dragan Bjelogrlić angažovao kao scenariste filma i serije o najznačajnijoj srpskoj dinastiji, čiji osnivač Stefan Nemanja je utemeljitelj srpske države, a njegov sin Rastko, poznat kao Sveti Sava, otac srpske crkve i praotac srpske nacije. Kako nije bilo sredstava de se serija realizije, Vladimir je došao na ideju da sve pretočimo u književni serijal.“

Povezana vest:  Uspomene kraljice Natalije Obrenović u knjizi „Ruža i trnje" od srede u prodaji

Plodove dugog rada na pripremi filmske priče Kecmanović i Stojiljković pretočili su u proznu formu. „Tako je nastala višetomna povest o Nemanjićima, čija prva knjiga, ‘U ime oca‘, ujedno i prva knjiga trilogije o Stefanu Nemanji, upravo izlazi iz štampe, a u kojoj je ispričana priča o dečaku koji je postao ratnik. U drugoj knjizi trilogije o Stefanu Nemanji, koja bi trebalo da se pojavi početkom jeseni, ispričana je priča o ratniku koji je postao državnik, a u trećoj, čije je objavljivanje planirano za kraj godine, priča o državniku čija mudrost nadilazi ovozemaljske međe, koji u sebi pronalazi snagu da sopstvenog sina prihvati kao duhovnog oca, odriče se svetovnog života i – od gospodara Nemanje preobrativši se u monaha Simeona – postaje svetac.“

Povezana vest:  Konkurs za 8. Međunarodni salon stripa do kraja avgusta

Sve tri knjige krasiće ilustracije sjajnog slikara i briljantnog crtača Dragana Paunovića.

Direktor Lagune Dejan Papić je govoreći o projektu koji je posvećen najpoznatijoj srpskoj vladarskoj dinastiji istakao da je objavljivanje ovog serijala za Lagunu posebno važno. „Dvojica autora su se postarala da knjigama obuhvate najvažnije događaje iz života Stefana Nemanje, ali da to ne budu suvoparne istoriografske studije već zanimljivo i živopisno pisane knjige kako do sada nije u literaturi tretirana srpska srednjevekovna istorija“, rekao je Papić i dodao da je Laguna već prepozntiljiva po knjigama koje istoriju približavaju širokoj čitalačkoj publici svih uzrasta.

Direktor plasmana Ringier Axel Springer Milan Subotić je istakao da je saradnja sa Lagunom već dugovečna i uspešna na obostrano zadovoljstvo i obećao da će već od petka, 13. maja čitaoci širom Srbije u više od 1000 prodajnih objekata i kioska moći da nabave ovu knjigu.

Povezana vest:  Produžen rok za konkurs "Najbolji muzički um"

Poseban dar na konferenciji – ručno rađene, unikatne, pozlaćene i patinirane magnete Stefana Nemanje pripremio je „Niški grafit“.

„Niški grafit“ je porodična firma koja proizvodi u različitim formama, formatima, i za raznovrsne namene, stilski suptilno unificirane i unikatne predmete iz bogate srpske istorije kako bi ih sačuvala od zaborava, ali i i mnogih drugih gradova i predela širom sveta, a koji su dostupni u Delfi Skveru i u knjižarama Delfi u Vasinoj ulici i SKC-u.

„Nemanjići – U ime oca“ od petka, 13. maja naći će se i u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.