„Niko nikada nije dao odgovor zašto je razbijena Jugoslavija, odgovora nema jer su to uradili banditosi“, rekao je na predstavljanju knjige „Banditosi ili ubice država“, u sredu, 18. maja u knjižari Delfi u SKC-u autor tog dela, general avijacije u penziji Blagoje Grahovac.

U knjizi je izneto svedočenje o dešavanjima u ratnim štabovima devedesetih i kasnije, iz vremena državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Autor je, govoreći o knjizi, konstatovao da je ona bitna za svakog pojedinca i narode i narodnosti na području bivše Jugoslavije, a da niko do sada nije dao odgovor na pitanje zašto se oni i danas toliko muče.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - repertoar za OKTOBAR 2011.

„Muče se zato što niko nikad nije dao odgovor zašto je razbijena Jugoslavija, a odgovor nije dat zato što su to uradili banditosi“, rekao je Grahovac.

On je dodao da veliki deo tih „banditosa“ ima uticaj u državama bivše Jugoslavije, a neki su i na vlasti.

Novinarka Gordana Suša je rekla da se sa nekim stvarima koje je Grahovac napisao u knjizi neki možda neće složiti, ali da je on bez eufemizama razotkrio tajne i dokumentovano pružio uvid u neka dešavanja. „Ovo nije knjiga naknadne pameti, kao neki memoari. Mnoge analize koje je imao u svojoj karijerui su proročke“, ocenila je Suša.

Povezana vest:  Svetski bestseler br. 1 „Opasna veza“ u prodaji

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić je naglasio, podsećajući da je knjiga svedočanstvo aktivnog učesnika i „vrhunskog profesionalca“ u vojnom i političkom životu u poslednje dve i po decenije, da je u Grahovčevom delu sve „mozaički situirano“. „Njega su situacije izazivale i inspirisale“, rekao je Čupić i ukazao da je Grahovac bio u vrhovima državne vlasti Crne Gore, a potom SRJ i svedok je iznutra, što povećava dramatiku knjige. Knjiga je, napomenuo je Čupić, kritika neoliberalizma, kritika poslušništva i licemerja, iz nje prevladava da smo svi u vladavini ucena, da su svi ucenjeni, i da niko ne zna ko sve sarađuje sa tajnim službama, a upravo na tome se zasniva njihova nedodirljivost i vitalnost.

Povezana vest:  Ponovo se igraju predstave u Narodnom pozorištu