Po trinaesti put muzeji, galerije, institucije kulture i brojni zanimljivi dragulji širom Srbije oživeće u Noći muzeja, koja se 21. maja održava od 17 časova do sat iza ponoći.

Najraznovrsniji program očekuje posetioce u Beogradu, gde će se 118 različitih sadržaja odvijati na 70 lokacija. Otvaranje novih prostora i vraćanje iz zaborava starih beogradskih dragulja, pričanje neispričanih priča i upoznavanje sa novim, intrigantnim delima savremene umetnosti obeležiće i ovogodišnju Noć muzeja u Beogradu. S posebnom pažnjom osmišljena je i Dečja tura kako bi mališani na zanimljiv način ušetali u svet kulture i umetnosti.

Ulaznice za sva dešavanja u Beogradu mogu se kupiti po pretprodajnoj ceni od 400 RSD, dok će na dan manifestacije, 21. maja, cena iznositi 450 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Uz tradicionalnu podršku Direkcije za javni prevoz grada Beograda, ulaznica za Noć muzeja će na dan manifestacije važiti kao putna isprava na svim linijama gradskog prevoza u periodu od 16 časova do ponoći.

Povezana vest:  U subotu besplatan ulaz u muzej Nikole Tesle

Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Eventima. Više informacija o lokacijama mogu se pronaći na www.eventim.rs. Besplatni bilteni Noći muzeja, kao i propratne mape sa svim lokacijama, mogu se preuzeti na promotivnom pultu Noći muzeja u Knez Mihailovoj ulici u petak, od 11 do 20h, dok će u subotu svi zainteresovani moći da uzmu promotivne materijal od podneva do ponoći.

Noć muzeja svoja vrata otvara od 17h do 01h. Satnicu posebnih događaja (koncerti, radionice, performansi, predstave, projekcije…) možete pogledati u nastavku:

– Galerija Ozon
Performans EFFECT TIES Nataša Šarić u 19 i 21 čas.
– Muzej afričke umetnosti
Muzička radionica „Šta kaže bubanj?“ od 17 do 19 časova.
„15 minuta slave!“ – fotografišite se za naslovnicu muzejskog časopisa od 18 do 22 čas
Koncert iznenađenja
Horace Thompson (Tommy T) & Filip – Live n’ Jamming od 21 čas
– Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić
Dečji program sa piscima Lagune od 17 do 21 čas.
Večernji program sa piscima Lagune od 21 do 01 čas.
– Pozorište Pinokio
Trajanje programa je od 18 do 21 čas.
– Muzej Hemijskog fakulteta
Atraktivni hemijski eksperimenti u Velikom hemijskom amfiteatru od 19 do 20 časova.
– Zadužbina Ilije M. Kolarca
Kulturno-turistička tura „Kroz Kolarac“ u 18.30 časova.
– Galerija Kuće legata
Projekcija video radova „Cuca i Ružica, jedna beogradska priča“ od 20 do 21 čas.
– UK Parobrod
Krojačka radionica i radionica enterijera od 19 do 22 časa.
– Medija centar „Odbrana“
Dramske minijature, Svečana sala u 19.30, 20.30, 21.30, 22.30 i 23.30 časova
Nastupi Umetničkog ansambla ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Svečani saloni u 20, 21, 22 i 23 časa.
– Galerija RTS
Koncert u Takovskoj u 19 časova.
Koncert u Hilandarskoj u 21 čas.
– Muzej FK Crvena zvezda
Druženje sa autorom knjige „Fudbal u Beogradu za vreme Drugog Svetskog rata“, Branislavom Jocićem, od 18 do 20 časova.
– Beogradska nadbiskupija
Trajanje programa od 17 časova do ponoći.
– Novo groblje
Trajanje programa od 17 časova do ponoći.
– Jevrejsko groblje
Program počinje u 20 časova.
– FK Partizan
Trajanje programa je od 22 do 01 čas.

Povezana vest:  Da li je Beograd novi grad svetlosti

„Moja staza“ je aktuelni servis na sajtu www.nocmuzeja.rs gde svi posetioci mogu da isplaniraju svoju šetnju kroz muzeje 16. maja. Kreirana lista može biti podeljena sa prijateljima na društvenim mrežama ili odštampana kao lični podsetnik. Na raspolaganju je i besplatna aplikacija za android Noć muzeja 2016.

Noć muzeja, koja se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Povezana vest:  BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE uspešno sagrađen na Kalemegdanu

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već sedam godina. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije  Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz 24 dokumentarna, filmska i sportska kanala, u 47 zemalja. Pored kanala Viasat History, kompanija je na našem tržištu prisutna i sa kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.

Prijatelj 13. Noći muzeja je MTS, koja je sponzor manifestacije 11. put za redom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanija Coca-Cola, IDEA, Alpha Bank i štamparija Grafix.