Pod sloganom “Osetljivo  društvo”, ovogodišnji Mikser festival u fokus stavlja dve važne društvene teme, izbegličku krizu i rodnu ravnopravnost.  Centralna konferencija festivala pod nazivom „Osetljivi grad“, u okviru programske celine „Mikser razgovori“, ponudiće moguće pravce društvene, kulturne i ekonomske integracije izbeglica u evropsko društvo.  Svi građani, stručnjaci, nevladine organizacije, kreativci i zainteresovani pojednici pozivaju se da 8, 9. i 10. juna od 13 do 17h u Mikser House-u uzmu ušešće u razgovorima o „Osetljivom gradu“ i time doprinesu donošenju zaključaka, rešenja i ideja za dalji razvoj i koncipiranje programa novog Multikulturalnog integracionog centra Miksalište 2.0.

Nakon rušenja Miksališta, napori tima okupljenog oko inicijative Refugee Aid Miksalište rezultirali su pronalaženjem nove lokacije u Savamali i formiranjem Miksališta 2.0 – budućeg multikulturalnog integracionog centra koji će svojim primerom ukazati na moguće vidove socijalne, kulturne i ekonomske integracije pripadnika osetljivih društvenih grupa, koji svoja vrata u ulici Gavrila principa otvara 1. juna 2016. godine.

Povezana vest:  Biografija Sulejmana Veličanstvenog u izdanju Lagune

Sa ciljem da Miksalište 2.0 postane deo međunarodne mreže kulturnih organizacija koje zajedničkim snagama i aktivnom razmenom znanja i iskustava doprinose ublažavanju socijalne krize u svojoj sredini  i stvaranju humanijeg društva, međunarodni stručni skup  “Osetljivi grad” okupiće preko 30 govornika iz 15 različitih zemalja koji će, zajedno sa publikom, učestvovati u interaktivnoj trodnevnoj razmeni različitih modela ublažavanja izbegličke krize.

Među govornicima će se naći i globalni humanitarac Kilijan Klajnšmit (Austrija), “gradonačelnik” sirijskog izbegličkog kampa Zatari u Jordanu. O participaciji građana kao neophodnom koraku ka senzitivizaciji društva govoriće urbanistkinje Eva Kail i Klaudija Herasme, zamenica direktora Urbanističkog zavoda grada Njujorka, dok će potencijale i rešenja  koje mogu da ponude arhitekte i dizajneri predstaviti Richard van der Laken iz holandske inicijative “What Design Can Do” (Šta dizajn može?), arhitekte Antoan Obinas iz francuskog kolektiva Belastok i Manuel Polanko iz španskog studija Basurama, arhitektkinja Jelena Mijanović iz švedskog studija Co-design,  kao i umetnici Alehandro Šelet iz Meksika i Marjetica Potrč koja živi i radi u Sloveniji i Nemačkoj.

Povezana vest:  Oprostili smo se od Dejana Tiago-Stankovića

Dragocena iskustva primene umetnosti  kao psiho-socijalne podrške ljudima preneće Lorenco Romito iz italijanskog kolektiva Stalker i Žunaid Saridin iz libanskog Zoukak teatra. Značajnu ulogu u razgovorima sa kolegama iz inostranstva imaće i lokalne inicijative poput samog Miksališta i Info parka koje od početka krize uspešno sarađuju u Savamali, hrvatske  organizacije “Are You Syrious?”, beogradskog ogranka globalne platforme “Techfugees”, aktivista pokreta Ruincarnation, autorki filma Naš grad, i mnogih drugi.

O pravnim i ekonomskim okvirima koji su preduslov za uspešnu integraciju izbeglica govoriće Majkl Devenport iz EU delegacije u Srbiji, Hans Fridrih Šoder, predstavnik UNHCR-a u Srbiji, kao i ekonomski stručnjaci iz Evropskog instituta za istraživanja socijalnog preduzetništva koji ozdravljenje društva vide upravo u osnaživanju najosetljivijih grupa i njihovom udruživanju sa kreativnim sektorom.

Povezana vest:  Dve nagrade za najlepšu knjigu dodeljene izdanjima „Kreativnog centra“ na Novosadskom sajmu knjiga

Konferencija “Osetljivi grad” kulminiraće sumiranjem iskustava i predloga svih učesnika u smernice za dalji razvoj multikulturalnog integracionog centra Miksalište 2.0., sa ciljem ukazivanja na inovativna rešenja izbegličke krize, kao i uspostavljanja dugoročne međunarodne saradnje na razvoju mreže kulturnih centara koja promovišu humaniju integracionu politiku na evropskom nivou, dok svoje neposredno okruženje čine boljim mestom za život svih građana.

 Osmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održaće se po peti put u beogradskoj četvrti Savamali, od 8. do 12. juna 2016. godine, na više od 40 lokacija i uz učešće oko 1000 stvaralaca.