Henkel_Art_Award

Ivana Smiljanić predstavlja Srbiju na Henkel takmičenju

Beogradska umetnica Ivana Smiljanić izabrana je za ovogodišnjeg finalistu iz Srbije takmičenja Henkel Art Award koje će biti odžano u novembru u Beču.

Radovi Ivane Smiljanić predstavljaće Srbiju na takmičenju u kojem učestvuju umetnici iz još 23 zemlje iz centralne i istočne Evrope i centralne Azije, saopšteno je iz agencije Komunis.

Povezana vest:  Naša "Paklena pomorandža" - roman Vladana Matijevića "Van kontrole"

Radove Smiljanićeve odabrao je žiri u kojem su bili: kustos Muzeja savremene umetnosti iz Beograda Zoran Erić, direktorka Nezavisne kulturne asocijacije Biljana Tomić Denegri, kao i kustos beogradske galerije „Remont“ Miroslav Karić.

Prva nagrada na Henkel Art Award takmičenju podrazumeva novčanu podršku od 7.000 evra, izložbu u Muzeju moderne umetnosti (MUMOK) u Beču, kao i prezentaciju u matičnoj zemlji umetnika.

Povezana vest:  Autobiografija Karle Frači na srpskom jeziku, u izdanju Beogradskog festivala igre

„Na konkurs (u Srbiji) prijavilo se 80 umetnika, slično kao 2010. godine, ali je nivo kvaliteta ove godine drastično porastao. Pozitivno smo iznenađeni brojem renomiranih i internacionalno

ostvarenih umetnika koji su se odlučili za učešće na konkursu“, izjavio je predsednik žirija Zoran Erić.

Nagrada Henkel Art Award namenjena je izvanrednim i inovativnim radovima umetnika iz oblasti slikarstva, crtanja, fotografije, video umetnosti i instalacija.

Povezana vest:  Dela umetnika u muzeju Leopold okačena ukoso