Nicholas II by Boissonnas  Eggler c1909Potvrđena autentičnog posmrtnih ostataka Nikolaja II

Najnovije analize DNK potvrdile su autentičnost posmrtnih ostataka Nikolaja II, saopštile su danas ruske vlasti koje su ekshumirale skelet poslednjeg ruskog cara u nastojanju da reše spor sa Ruskom pravoslavnom crkvom.
Ruska pravoslavna crkva i deo potomaka carske porodice i dalje sumnjaju u autentičnost posmrtnih ostataka Nikolaja II, njegove supruge i petoro dece, koje su boljševici streljali 1918. godine i na brzinu sahranili na području Jekaterinburga.
Najnovije analize, koje još traju, mogle bi da dovedu do konačne sahrane cele porodice uz sve počasti.
Crkva je proglasila za svece sve pogubljene članove porodice Romanov, ali odbija da prizna pronađene posmrtne ostatke, insistirajući da još uvek postoje sumnje oko njihove autentičnosti, i to uprkos analizama DNK ruskih i međunarodnih stručnjaka.
Posmrtni ostaci Alekseja i Marije, jedinog sina i jedne od ćerki Nikolaja II, otkopani 2007. odvojeno od skeleta ostalih članova porodice, koji su otkriveni 1991. u masovnoj grobnici, i dalje nisu sahranjeni i čuvaju se u Državnom arhivu.
Ruska vlada je naložila da se sprovedu nove analize na zahtev crkve kako bi se ostaci brata i sestre Romanov konačno sahranili.
Ovog puta, predstavnicima crkve je dozvoljeno da nadziru testiranje.
Analize lobanja Nikolaja II i njegove supruge Aleksandre „ponovo su potvrdile autentičnost ostataka iz Jekaterinburga“, saopštio je istražni komitet, zadužen za teška krivična dela.
„Crkva će preispitati sve podatke kojima raspolažemo i blagovremeno doneti odluku“, izjavio je glasnogovornik crkve Vsevolod Čalpin u izjavi za novinsku agenciju Interfaks.
Uzorci sa čeljusne kosti i jednog rebra Nikolaja II poklapaju se sa DNK na krvavoj košulji koju je car nosio prilikom jednog prethodnog pokušaja atentata, naveli su istražitelji.
Kako prenosi AFP, DNK sa njegove lobanje, koji prethodno nije analiziran iz etičkih razloga, takođe se poklapa sa DNK ranije analiziranih kostiju.
Analize uzoraka sa lobanje Nikolajeve supruge Aleksandre poklapaju se sa DNK potomaka britanske kraljice Viktorije, koja je bila njena baka.
„Analize će se nastaviti“, uključujući poređenja sa DNK na krvavom odevnom predmetu cara Aleksandra II, Nikolajevog dede koji je ubijen 1881. godine, navodi se u saopštenju istražnog komiteta.
Direktor Državnog arhiva, Sergej Mironenko, koji predsedava vladinom radnom grupom koja se bavi posmrtnim ostacima Romanovih, izjavio je danas za Interfaks da se sahrana Alekseja i Marije planira za početak februara 2016.
Odlukom ruske vlade, posmrtni ostaci Nikolaja II i njegove supruge ekshumirani su u septembru iz sanktpeterburške crkve sv Pavla i sv Petra u kojoj su sahranjeni 1998.
Carska porodica je ubijena u noći između 16. i 17. jula 1918. godine po naredenju boljševika koji su došli na vlast posle Oktobarske revolucije 1917.

Povezana vest:  Bakmanovi „Pobednici“ najtraženiji! Veliki broj pisaca u ponedeljak na štandu Lagune!