Lusi BartonIzdavačka kuća „Booka“ objavila je roman „Zovem se Lusi Barton“ vodeće savremene američke autorke Elizabet Straut, dobitnice Pulicerove nagrade.
Ovaj roman je svoje srpsko izdanje dobio samo četiri meseca nakon američke premijere kada je odmah po objavljivanju zauzeo prvo mesto na listi „Njujork Tajmasa“ kao najprodavanija knjiga u američkim knjižarama te sedmice.

U romanu „Zovem se Lusi Barton“, Straut pokazuje kako obična poseta u bolnici može da se pretvori u kapiju najnežnijeg odnosa od svih – onog između majke i kćerke.
Lusi Barton se polako oporavlja od naizgled jednostavne operacije i njena majka, sa kojom godinama nije razgovarala, dolazi u posetu.

Povezana vest:  "Kvalitilend" - urnebesna futuristička satira o obećanjima i zamkama digitalizacije

Laki tračevi o ljudima iz Lusinog detinjstva provedenog u Ilinoisu, ponovo ih povezuju, ali tik ispod površine postoji napetost i čežnja koje su uticale na svaki aspekt Lusinog života: na njeno bekstvo iz problematične porodice, želja da postane spisateljica, brak, ljubav koju oseća prema ćerkama.

„Sandej Tajmsa“ je knjigu Elizabet Straut ocenio kao „majstorski roman o porodičnim vezama iz pera jedne od najboljih američkih spisateljica“, „Vašington Post“ kao „knjigu uzdržanosti i istovremeno knjigu velike otvorenosti i mudrosti“.

Povezana vest:  U nedelju, 18. oktobra, počinje Vulkanov sajam knjiga!

„Počinje čistom, čvrstom strukturom i narativnom distancom nalik na bajku, ali potom postaje intimnija i prožeta improvizacijama, tako da se povremeno bliži auto-prozi takvih pisaca kao što su Karl Uve Knausgor i Rejčel Kask. Strautova se ovde poigrava formom, načinima da dođe do priče, a opet ništa nije ni bojažljivo niti preterano nasumično“, primetio je kritičar „Vašington Posta“.

Povezana vest:  Izložba fotografija Dragiše Radulovića

Straut je dobila Pulicerovu nagradu za roman „Oliv Kiteridž“, po kojoj je snimljena i HBO mini-serija.

Poznata je i po delima „Ostani uz mene“ i „Ejmi i Izabel“, knjizi koja je osvojila nagradu „Art Sajdenbaum“ za prvu objavljenu prozu koju dodeljuje „Los Anđeles tajms“, kao i nagradu „Hartlend“ „Čikago tribjuna“.

Straut, koja živi u Njujorku, bila je i finalistkinja za nagrade „PEN/Fokner“ i „Orindž“.