Izložba „Još jedan pogled na Uroša Predića“ večeras je otvorena u Narodnom muzeju Pančevo u okviru pratećeg programa gradske manifestacije „Dani Vajferta“.
Direktor Turističke organizacije Pančeva Branislav Rovčanin je na otvaranju rekao da je ideja organizatora bila da se pored lika i dela Đorđa Vajferta koji je obeležio period između dva rata skrene pažnja i na druge znamenite ličnosti Pančeva tog vremena poput Uroša Predića i Olge Smederevac, kazao je Rovčanin.

Povezana vest:  Plesna predstava "Mirisi cimeta" u Bitef teatru

Direktor Narodnog muzeja Pančevo Svetlana Mesicki je ukazala na značaj saradnje muzeja i Turističke organizacije Pančevo koji zajedno razvijaju kulturni turizam grada i promovišu ugledne građane koji su tokom traga na celokupnu istoriju našeg naroda.
Autor postavke, koja traje do 12. juna, je Dimitrije Jovanov, a ulaz je besplatan.

Prijateljstvo između Vajferta i Predića dovelo je do nastanka jednog od najznačajnijih i najboljih Vajfertovih portreta, 1927. godine, koji se danas nalazi u zbirci Narodne banke Srbije u Beogradu.

Povezana vest:  Roman o najmračnijim tajnama ljudskog uma: Zora u crnoj šumi

U Narodnom muzeju Pančevo čuva se 30 dela Uroša Predića – većinom portreta, uz nekoliko ikona, skica, studija, iz različitih perioda umetnikovog života, pa je u njima, osim različitih tema i tehnika, donekle moguće sagledati i istrajnost i stabilnost u njegovom opusu, ali i povremena odstupanja, odmerenija stilska previranja i slobodnije izražavanje, stoji u saopštenju organizatora manifestacije „Dani Vajferta“.
 

Povezana vest:  Otvorena prva biografska izložba o Draganu Nikoliću "Vikipedija"