Karavan cudesaAutor bestseler romana „Peti leptir“ i „Deca Bestragije“ donosi nam fantastični roman za tinejdžere ali i za odrasle – „Karavan čudesa“.

Knjige Uroša Petrovića se nalaze među najčitanijim naslovima srpske književnosti za decu u ovom veku, a objavljene su do sada i u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Makedoniji i Češkoj.

Ovoga puta predstavlja nam dečaka koji je ukraden i odveden u svet kakav smo svi bar jednom sanjali i kojeg smo se svi oduvek plašili!

Priču o dečaku Adamu, koji naglo i neočekivano biva istragnut iz roditeljskog doma i ograđenog dvorišta i bačen u prostor divlje prirode, prepušten sam sebi i vlastitoj snalažljivosti. Uzbudljiva avanturistička priča o borbi troje dece za opstanak, ali i simbolična parabola o odrastanju i sazrevanju sagledana kao prevazilaženje tegoba i prepreka, bilo spoljašnjih, bilo onih koje proističu iz prirode jedinke.

Povezana vest:  Novi roman autora bestselera „Indijski začin na francuski način”

„Roman ’Karavan čudesa’ potaknut je mojim davnašnjim, dečačkim strahovima i poimanjima sveta u kom sam nepitan, zatečen. Opisao sam pustolovinu smeštenu u svet koji nam je svima i dalek i blizak istovremeno, i mislim da je baš zbog te bliskosti sa stvarnim njegova začudnost strahotnija i upečatljivija. Počinje tako što Crna baba hvata dečaka, trpa ga u vreću i odnosi u nepoznato – nekada su me plašili da bi mi se, u slučaju da ne budem poslušan dečak, to sasvim izvesno moglo i dogoditi. Eto, dogodilo se. Ne baš tada, ali jeste sada, u ovoj knjizi. Priča je o tome.“ Uroš Petrović

Povezana vest:  Nežna priča o "običnim" ljudima - "Ljubav i privrženost"

„Priča novog Petrovićevog romana povešće svog čitaoca ’putanjama kojima inače nikada ne bi zakrivudao’, gde može ’videti i doživeti i ono što drugima promiče’, poput bumeranga iscrtanog letećim vevericama koji ’leti kao da prkosi pravilima’ i svog vlasnika odvodi u neslućenu avanturu… Povezujući različite paralelne svetove Karavan čudesa donosi u njih magiju i zagonetnost bez kojih bi ljudski život bio lišen snova i mašte, a, istovremeno, postaje pribežište za drugačije, odbačene i usamljene za koje nema dovoljno prostora u realnoj svakodnevici.“ Ljiljana Pešikan Ljuštanović

Povezana vest:  Da čujemo pozorište - pozorišne predstave za gluve građane u Zvezdara teatru

Uroš Petrović se pored književnosti, bavi se ilustracijom, fotografijom i dizajnom, predsednik je Mense Srbije, jedan od najuspešnijih rešavača IQ-X testa na svetu i koautor NTC sistema učenja za unapređivanje intelektualnih sposobnosti dece i stimulaciju darovitih, koji se predaje i primenjuje u nekoliko zemalja Evrope.

„Karavan čudesa“ od četvrtka, 2. juna možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.