Andjeo atentata KORICEPisac Svetislav Basara dobitnik je književne nagrade „Isidora Sekulić“ za roman „Anđeo atentata“ u izdanju Lagune, saopštila je beogradska Opština Savski venac koja dodeljuje tu nagradu.

Kako se navodi, žiri u sastavu Branko Kukić, Biljana Dojčinović i Alen Bešić odluku je doneo većinom glasova.

Na konkurs je stiglo 75 naslova, a u najužem izboru bili su: „Svetlost na vodi“ Veselina Markovića, „Muzej melanholije“ Velimira Ćurguza Kazimira, „Park Logovskoj“ Dane Todorović, „Estoril“ Dejana Tijaga Stankovića, „Islednik“ Dragana Velikića i „Republika Ćopić“ Vuleta Žurića.

Povezana vest:  Četvrti Boljšoj festival dovodi istaknute svetske muzičare

Nagrada će dobitniku biti uručena 16. juna u 14 časova u Skupštini Beograda.

Književna nagrada „Isidora Sekulić“ dodeljuje se od 1967. godine za delo objavljeno u prethodnoj godini, pisano u nekom od književnih žanrova u kojima je pisala Isidora Sekulić.

Sa nepresušnim humorom i ironijom, Basara kroz nemoguć dijalog dvojice protagonista ovog romana obesmišljava stereotipna istorijska tumačenja i nudi svoju, umetnički uverljivu istinu o presudnim događajima koji su doveli do Prvog svetskog rata. Ismevajući balkansku aljkavost i ratobornost koliko i germansku dekadenciju i oholost, on izlaže bespoštednoj poruzi podjednako velike i male narode u grotlu XX veka.

Povezana vest:  Prvi triler Tonija Parsonsa „Jedan po jedan" u prodaji od 15. avgusta

„Anđeo atentata“ je već ovenčan nagradom „Biljana Jovanović“ za najbolju knjigu u 2015. godini, koju dodeljuje Srpsko književno društvo.