Nov pozorišni komad o avanturama čarobnjaka „Hari Poter i ukleto dete“ (Harry Potter and the Cursed Child) premijerno je odigran u Londonskom pozorištu Palas (London’s Palace Theatre), a autorka, britanska književnica Džoana Rouling (J.K. Rowling), pozvala je ljubitelje da „ne upropaste magiju odavanjem tajni“.

Rouling je u snimljenoj poruci zamolila ljubitelje Harija Potera da „dopuste publici da uživa u ‘Ukletom detetu’ uz sva iznenađenja kojom je građena priča“.

Povezana vest:  Novi Sad o mreži kulturni stanica na svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai

Fokusirana na Harija i njegovog mlađeg sina Albusa Severusa, radnja komada u dva dela smeštena je 19 godina posle događaja opisanih u zapletu poslednjeg, sedmog romana „Hari Poter i relikvije smrti“ iz 2007.

Po sinopsisu, Hari Poter je odrastao, i postao je prezaposleni državni službenik u Ministarstvu za magiju, dok se njegov sin Albus Severus Poter đak škole za čarobnjake „Hogvarts“, suočen s „teretom porodičnog nasleđa koje nije želeo“.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe Nesvrstani svet u Muzeju afričke umetnosti 

Knjige o Hariju Poteru doživele su planetarni uspeh s više od 45 miliona prodatih primeraka širom sveta. Ekranizacija romana doživela je takođe rekord s više od sedam milijardi dolara zarade.