Novi dresovi koje će ženska i muška košarkaška reprezentacija Srbije nositi na predstojećim takmičenjima predstavljeni su večeras u Beogradu.

Na svečanosti u dvorištu Osnovne škole „Kralj Petar prvi“, gde je odigrana prva košarkaška utakmica u Beogradu, zvanice, među kojima su bile i reprezentativke Srbije – osvajačice zlatne evropske medalje, podsetile su se dresova koje su nosile starije generacije.

Nove dresove „A“ tima predstavili su kapiten Milica Dabović i reprezentativac Nemanja Nedović.

Košarkaši će nove dresove prvi put obući na olimpijskom kvalifikacionom turniru koji će se od 4. do 9. jula igrati u Beogradskoj areni.

-Devojke će ove dresove nositi u Riju, a momci na kvalifikacionom turniru u Beogradu gde verujem da će pobediti i plasirati se na Olimpijske igre. Siguran sam da svi verujemo da imaju kvalitet da odigraju što bolje i odu na Igre. Veći deo sportista otputovaće 30. jula, među kojima i ženska selekcija a verujem da ćemo biti jedna od šest zemalja koje će na Igrama imati i žensku i mušku selekciju. Verujem da ćemo se vratiti sa jednom od medalja i obradovati ljude u Srbiji – rekao je predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas na predstavljanju dresova.

Povezana vest:  Sa proslave Uskrsa pravo na trening

Dresovi su crveni i beli, sa državnom zastavom na obe strane. Na prednjoj strani je veliki natpis Srbija, a font podseća na staro ćirilično pismo.

Predstavljena je i sportska oprema proizvođača Pik (Peak) – nadmajice, polo majice, bermude, trenerke i dukserice koju će nositi ženske i muške ekipe.

Kapitenka ženske reprezentacije Milica Dabović rekla je da njena ekipa na Olimpijskim igrama mora da „pogine“ na terenu i da će dati sve od sebe da napravi čudo u Rio de Žaneiru.

– Posle dužeg vremena okupila sam se sa ekipom, prošlo okupljanje sam propustila, (selektor) Marina Maljković me je tada poštedela i odmorila. Devojke ozbiljno moraju da shvate okupljanje, da znaju zbog čega su tu. Ne želim da pričam o očekivanjima na Igrama, ono što od nas očekujem je da poginemo na terenu, kao što smo vas navikli. Nismo vas navikli da osvajamo zlatne medalje nego da ginemo na terenu, da ostavljamo srce i kolena, da nas više vidite na podu nego u vazduhu. To je ono što želim od svog tima – rekla je Dabović novinarima.

Povezana vest:  Pešić: Samo pobeda nas interesuje u Laškom

Tokom predstavljanja dresova prisutini su imali problema s komarcima, a upitana da li joj je smetalo, Dabović je odgovorila: – Bilo ih je mnogo, ali ni neprijatelji mi ne mogu ništa, a ne komarci.

Upitana šta misli o tome što su brojni svetski sportisti zbog virusa zika, kao i zbog straha od terorističkih napada otkazali učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, Dabović je rekla da se ničega ne plaši.

-Nema straha, vidite da su svaki dan bombe u Parizu i Istanbulu, ne znaš gde te može zadesiti nešto. Ne želimo o tome da razmišljamo, nego da odemo rasterećeno u Rio, da damo sve od sebe i da napravimo čudo. A čuda se događaju, to smo pokazali prošle godine – rekla je Dabović.

Navela je da je oduševljena novom opremom i podsetila da je sa saigračicama u Pikovoj opremi prošlog leta osvojila Evropsko prvenstvo.

-Poslednje tri-četiri godine nosimo pravu veličinu, žesku, znate koliko sam evropskih prvenstava odigrala u onoj velikoj muškoj. Ne želim da menjam ono što je dobro – dodala je Dabović.

Povezana vest:  NBA rezultati, ponedeljak 8. februar

Reprezentativac Nemanja Nedović rekao je da se individualno sprema pošto je završio sezonu u Malagi.

-Jedva čekam da počnu pripreme. Dobro sam završio sezonu, odigrao sam na visokom nivou poslednja tri meseca i zaslužio produžetak saradnje u Malagi. Još ništa nije zvanično, ali postoje velike šanse da Dejan Musli dođe u Malagu, a ne znam da li će Stefan Marković ostati. Individualno radim, pojedini igrači još nisu završili sezone u klubovima, možda mi se uskoro priključi još neko – rekao je on.

Nedović je naveo da njegova ekipa pred punom Beogradskom arenom ima jedinstvenu priliku da se plasira na Olimpijske igre.

-Upoznat sam sa Letonijom i Češkom, ali ne smemo da potcenimo Portoriko, Karlos Arojo će biti tu, kao i Džej Džej Barea. Imaju jako dobar tim na svim pozicijama. Mi ćemo imati pritisak jer smo domaćini, ali to ne sme da bude nikakvo opravdanje, cilj je plasman na Olimpijske igre – rekao je Nedović.