Deset dana u Islamskoj republiciPrvi detaljan izveštaj o Islamskoj republici napisao je Jirgen Todenhefer, doktor pravnih nauka, u knjizi „Deset dana u Islamskoj republici“. Tokom leta 2014. Todenhefer je više meseci posvećeno istraživao situaciju na Bliskom istoku. Saznanja do kojih je došao više su nego zastrašujuća i otkrivaju ubilačke namere takozvanog kalifata, koji hoće da uspostavi božju državu u celom svetu i koji zarad ostvarenja tog cilja ne preza ni od masovnih ubistava, čak ni među muslimanima. Nakon potčinjavanja susednih država i proširenja kalifata na Bliskom istoku, naredni korak bio bi pokoravanje Evrope i Zapada.

Povezana vest:  "Pišem o onome što me se tiče" - predstavljen roman Ivane Dimić "Iz mrtvog ugla"

Po dobijanju pismene garancije kalifa u novembru 2014. Todenhefer je, kao prvi novinar sa Zapada, otputovao u Mosul, središte Islamske države, gde je boravio deset dana. U razgovorima koje je vodio sa vojnicima, dželatima, sudijama, lekarima, običnim narodom, ovaj vrsni poznavalac Kurana i islamske tradicije postavljao je bez ustručavanja veoma nezgodna pitanja, upravo ona koja nas najviše i zanimaju. A odgovori koje je dobio, koliko god nam delovali neshvatljivi i strašni, zapanjujuće su otvoreni i iskreni.

Povezana vest:  Petar Božović danas primio nagradu “Dobričin prsten”

Zahvaljujući knjizi „Deset dana u Islamskoj republici“ dobijamo krajnje autentičan uvid u neshvatljivo brutalan način razmišljanja boraca Islamske države. Ovo je važan istorijski dokument koji ne zaboravlja ni „nepravde i aroganciju Zapada“.

Jirgen Todenhefer rođen je 1940. Po obrazovanju je doktor pravnih nauka, a od 1972. radio je kao sudija, zatim je osamnaest godina bio poslanik u nemačkom Bundestagu. Dvadeset dve godine radio je na čelu jedne velike medijske kuće. Neprestano obilazi ratna poprišta na Bliskom istoku, pre svega Avganistan, Irak, Siriju i Palestinu. Objavio je veliki broj knjiga od čijih honorara finansira, između ostalog, sirotište u Avganistanu, bolnicu za decu obolelu od side u Kongu, jedan projekat izraelsko-palestinskog pomirenja i druge humanitarne projekte.

Povezana vest:  Detinjarije: Najbolje knjige za decu u 2014. godini

Knjigu „Deset dana u Islamskoj republici“ možete pronaći od ponedeljka 13. juna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.