Austrija ove godine slavi 50. jubilej od stupanja na snagu Sporazuma sa Socijalističkom federativnom republikom Jugoslavijom koji je omogućio legalnu, dobrovoljnu radnu migraciju i pokrenuo fenomen gastarbajtera. Član 9 tog sporazuma podržavao je kulturni i društveni život te pokretne radne snage što je za posledicu imalo osnivanje više od 100 radničkih klubova.

Umetnik i kustos Bogomir Doringer pripremio je izložbu  u bečkom Muzejskom kvartu pod nazivom „Ajnhajtclub“ (Klub jedinstvo). Izložba se bavi istorijom gastarbajtera u kontekstu klubova, koji nisu bili samo prostor za negovanje i razvoj kulturnog identiteta i uspostavljanje osećanja zajedništva, već su bili ventil usled nostalgije za domovinom. Otvaranju izložbe 5. jula prisustvovaće i austrijski ministar spoljnih poslova, Sebastijan Kurc.

Povezana vest:  Dugo iščekivani sedmi nastavak serijala "Sedam sestara" Lusinde Rajli u prodaji

Na izložbi će biti predstavljena šarena panorama fenomena gastarbajtera. Umetnička dela grupišu se oko monumentalne projekcije-filmskog eseja Marte Popivode „Yugoslavia: how ideology moved our collective body“.

Izložba se uz slobodan ulaz može videti do 5. septembra 2016. godine.

PHOTO: Hertha Hurnaus