Dečja filharmonija obeležiće jun, mesec muzike, svojom turnejom po gradovima Srbije. Kao deo projekta fondacije „Deca deci“ članovi ove filharmonije nastupaće na trgovima sa svojim vršnjacima iz gradova-domaćina, kao ekološka koncertna dvorana (“Pop Up Eco Concert Hall”). Svi koncerti biće besplatni a umesto ulaznice biće dovoljno poneti pet ambalažu. Turneja se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, u saradnji sa muzičkim školama iz sedam gradova Srbije i uključiće muziciranje i povezivanje dece uz zajedničke nastupe i nastupe solista. Podršku turneji pružaju kompanije: Coca-Cola Hellenic, Sekopak, NIS i Lasta.

Povezana vest:  Remek dela rimskog vajarstva u Novom Sadu od 17. marta - izložba ROMA AETERNA

Na događaju za medije, predstavljeni su detalji turneje i repertoar. Govorili su: Erika Kin, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih američkih država u Beogradu, Marina Uzelac, menadžer fondacije „Deca deci“ i Danijela Bajić, umetnički direktor Dečje filharmonije. Kao uvod u koncerte koji očekuju Srbiju, nastupili su članovi Dečje fiilharmonije: violinistkinja Katarina Mrvić, višestruki laureat Republičkog takmičenja u violini i violi, pobednica Festivala muzičkih škola Srbije i Smotre talenata u Sremskim Karlovcima, đak generacije u Osnovnoj muzičkoj školi „Vladimir Đorđević“;  i gudački kvartet u sastavu: Nina Stakić i Eleonora Anđelić – violine, Anja Đuričić – viola i Đorđe Živkov – violončelo.

Povezana vest:  Knjiga za praznične dane „Zamisli želju za Božić" Kejt Forster u prodaji

Raspored turneje: 18.06. Zrenjanin (12.00 h) i Novi Sad (18.00 h), 21.06 Beograd (18.00 h),  25.06. Niš (12.00 h) i Kruševac (18.00 h), 26.06. Požarevac (18.00 h). Na koncertu u Beogradu će kao solista orkestra nastupiti Katarina Mrvić – violina. Dirigent je Vera Ilić. Na repertoaru će se naći prepoznatljiva muzika velikih  filmskih hitova: “Lovac na jelene”, “Ratovi zvezda”,  “Roki”, “Pirati sa Kariba”, “Igra prestola” i druge čuvene kompozicije u aranžmanu Igora Ivića.

Povezana vest:  David Albahari objavio novi roman – Kontrolni punkt

Članovi Dečje filharmonije su talentovani đaci nižih i srednjih muzičkih škola iz Beograda, dobitnici nagrada na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Neki od njih su dugogodišnji korisnici instrumenata fondacije „Deca deci“, koja na taj način pomaže njihovo školovanje i profesionalno napredovanje.  Sa ciljem stavaranja šire platforme za kulturnu razmenu i povezivanje najmlađih, fondacija “Deca deci” je od prošle godine proširila aktivnosti na region, oformljen je i regionalni dečji orkestar koji čine deca iz 5 gradova: Beograda, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Skoplja.