U Domu omladine Beograda danas je održana konferencija za medije povodom manifestacije Orange Week – nedelje Holandije u Beogradu, koju od 27. juna do 2. jula organizuje Ambasada Kraljevine Holandije.

Nj. E. Henk van den Dol, Ambasador Kraljevine Holandije istakao je da je povod za organizaciju Orange Week-a završetak holandskog predsedavanja Savetom Evropske unije, te da će publika tokom nedelju dana kroz raznovrstan program moći da se upozna sa različitim aspektima holandskog društva i kulture. „Imaćete prilike da probate holandsku hranu, pogledate holandske filmove, osvojite bicikl sa holandskim obeležjima, uživate u ritmu DJ Marka V i još mnogo toga. Predsedavanje smo počeli 1. juna, radili smo puno tokom ovog perioda, a završavamo 30. juna, kad mesto predsedavajućeg ustupamo Slovačkoj.“, rekao je g. van den Dol.

Povodom nedelje Holandije Beogradom mesec dana kruži tramvaj ofarban u narandžasto, a tokom trajanja Orange Week-a u večernjim satima Palata „Albanija“ i Most na Adi biće osvetljeni narandžastom bojom.

Povezana vest:  Festival romske kulture i aktivizma u Mikseru hausu

„Holandska ekonomija vekovima posluje na globalnom nivou, a taj trend se nastavlja i dan danas. Mi smo drugi svetski izvoznik poljoprivrednih dobara; luka Roterdam je jedna od najvećih svetskih luka; Holandija ima odličnu reputaciju kada se radi o menadžmentu i tehnologiji voda. Moja zemlja Holandija je poznata i po dostignućima iz oblasti umestnosti, arhitekture i dizajna; njeni DJ-evi, inovatori i video–igre su poznati u celom svetu. To je zemlja koja ima više bicikala nego stanovnika. Ponosni smo što možemo publici u Srbiji da predstavimo bar jedan mali deo naše zemlje tokom Orange Week-a.“, izjavio je ambasador Kraljevine Holandije, Henk van den Dol.

Ulaz na većinu događaja je besplatan, a Orange Week su omogućile sledeće holandske kompanije: Heineken i Vahali (zlatni sponzori); Levi9, Kupujem prodajem i Wind Vision (srebrni sponzori); Nul Tien i Pheno Geno (bronzani sponzori). Gradska uprava grada Beograda podržava Orange Week.

Povezana vest:  Čuveni kanadski ansambl LES AMIS u Beogradu

Na konferenciji su najavljeni svi sadržaji koji će u Beograd doneti duh Holandije tokom Orange Week-a.

ORANGE WEEK PROGRAM:

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „PRIMENJENA NOSTALGIJA“

27.6-2.7. Mikser House

27.6. 16:00 Kafa sa timom Ambasade Kraljevine Holandije i Kancelarije za evropske integracije

DELIKATESNI PONEDELJAK

27.6. 19:00 KC Grad / Narandžasti tim Ambasade uz dobru muziku kuva za vas! Kupon: 150 din.

VEČERI HOLANDSKOG FILMA

Dom omladine Beograda / Karte 200 din ili besplatno preko FB stranice Ambasade

27.6. 20:00 Borgman (2013, 113′), r: Aleks van Varmerdam

28.6. 20:00 Akvarijum (2009, 124′), r: Andrea Arnold

29.6. 20:00 Golcijus i Pelikansko drustvo (2012, 128′), r: Piter Grinavej

INICIJATIVA „HOLANDIJA RADI“

Povezana vest:  Selindžerov "Lovac u žitu" ponovo najtraženija knjiga

29.6. Tim Ambasade će ulepšati i podržati jednu od kuća za decu bez roditeljskog staranja u Beogradu. Učinite i vi nešto korisno za svoju zajednicu i pošaljete nam fotografije koje ćemo objaviti na FB stranici.

IME ZA RUŽU

02.7. 10:00 Trg Republike / Proglašenje pobedničkog imena za narandžaste ruže posađene na šetalištu kod SC „Milan Gale Muškatirović“. Glasajte na FB stranici ambasade za ime koje vam se najviše dopada.

ORANGE BIKE RIDE

02.7. 17:00 Trg republike / Masovna biciklistička vožnja kroz grad, završetak i druženje @ Dorćol Platz.

HOLANDSKI FILM STREET

02.7. 20:30 Beogradska tvrđava, Muzički paviljon / Admiral (2015, 151′), r: Rul Rajne

ORANGE PARTY

02.7. 21:00 Beogradska tvrđava, tereni KK „Partizan“ / Holandski i srpski DJ-evi na velikoj žurci Srbija Wonderland Festivala. Karte 500 din (DD Tickets, Eventim, Jungle Tribe). Ulaz besplatan do 23:00 za obučene u narandžasto.