Završen je drugi DEV9T, umetnička manifestacija koja pretenduje da postane jedna od najznačajnijih u regionu. Već tradicionalno, kraj devetodnevnog druženja obeležen je spektakularnim vatrenim performansom i paljenjem drvene skulpture visoke devet metara. Ovim činom obeležen je kraj zvaničnog druženja, ali i najavljeno dalje stvaranje, iz pepela.

Od 10. do 18. juna, Beograd je bio mesto okupljanja umetnika i ljubitelja umetnosti, na jedan drugačiji način. Uz slogan “stvaraj dalje”, na prostoru stare Ciglane, u naselju Višnjička banja, desio se dugo najavljivani drugi DEV9T, koji je potrajao i nakon vikenda, jer su organizatori odlučili da festival produže još dva dana i da svim zainteresovanima omoguće da vide šta je to stvoreno i izloženo u Ciglani, potpuno besplatno.

Umesto bina, DEV9T je imao favele – kreativne zone kroz koje je ove godine prošlo više od 1000 umetnika i u kojima održano 40 radionica.
Umetnici su se i ove godine prijavljivali na konkurs koji je obuhvatao 16 različitih umetničkih oblasti – od slikarstva, književnosti, filma, arhitekture, stripa, muzike, street arta, mode, do izrade neobičnih vozila, skulptura i instalacija. Ove godine se prijavilo skoro duplo više ljudi koji su prihvatili poziv organizatora da zajedno prođu kroz Portal, što je bila tema ovogodišnjeg izdanja.

Povezana vest:  Tople ljubavne priče Vulkan izdavaštva za hladne dane

DEV9T je ove godine bio bogatiji i za prijateljstva sklopljena sa Split Spot Festivalom, Zagreb Film Festivalom, filmskim festivalom iz Pančeva, ETNOFILm festivalom iz Rovinja, koji su predstavili svoje programe na faveli „Oko“, a gosti festivala su bili i brojni umetnici iz susednih zemalja i sveta.

Posebnu pažnju posetilaca privuklo je delo „Imaš nešto da kažeš? Spomenik hrabrosti“, umetnika Davida Dormina, koje od maja prošle godine putuje po evropskim trgovima. Radi se o velikoj skulpturi od tri stolice na kojima stoje Džulijen Asanž, Čelsi Mening i Edvard Snouden, svi od bronze, a na četvrtoj stolici pored njih, stajao je svako ko je bio hrabar da svoje mišljenje kaže na glas poput ovih boraca za slobodu.

Povezana vest:  Predstavljena knjiga „Draža Mihailović – Na krstu sudbine" Pere Simića mnogobrojnim Beograđanima

Svih devet dana posetioci su uživali i u bogatom muzičkom programu, koji su činili koncerti i DJ nastupi. Posebno je veliko interesovanje bilo za specijal „Exit na Dev9t“, koncert grupe Die Antwoord, ali i za nesvakidašnji muzički eksperiment – 50 muzičara iz Beogradskog simfonijskog orkestra koji su nastupili zajedno sa kumom techno muzike, DJ-em i producentom Juanom Atkinsom. Ovim muzičkim spojem dirigovao je Emin Džijan, čovek koji je već istraživao sinergiju elektronske muzike i simfonijskog orkestra.

Prvi put je DEV9T imao i pozorišnu premijeru. „Ovo je pozorište u kojem se ne sedi. Ovo je pozorište u kojem se funkcionalno i udobno odeva. Ima prašine, nema vazduha, polu je mračno i svašta može da se desi.“ – ovako je reditelj Andrej Nosov pozvao sve zainteresovane na premijeru komada „Ostaci“, u kojoj glumačka ekipa Miloš Timotijević, Jelena Graovac i Irena Popović Dragović postavlja pitanje: ima li smisla i vredi li i dalje pokušavati?

Povezana vest:  Žil Vern 21. veka - Prvi put na srpskom roman "Šesta faza sna" Bernara Verbera

Na DEV9T su posetioci mogli videti i slike Maxima Rijalitija, jednog od frontmena grupe The Prodigy, koji je pod imenom MM imao već nekoliko zapaženih izložbi među kojima su na prvoj dominirale slike leptira.

Prethodnih devet dana DEV9T je posetilo blizu 20.000 ljudi, a najveći broj posetilaca zabeležen je tokom vikenda i na nastupima grupe Die Antwoord i Beogradskog simfonijskog orkestra sa Dj-em Juanom Atkinsom.

Ovo su samo neki od sadržaja kojima se ovogodišnje izdanje borilo za opstanak kulture. Imajući to na umu uz slogan „stvaraj dalje“, vidimo se i sledeće godine.