HOMO AMERICANUSNagrađivani rumunski umetnik Paul Kozma Čimpojeru gostovaće na predstojećem petom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest sa svojom najnovijom predstavom „Homo Americanus“, čije će izvođenje 24. juna u Vranju predstavljati evropsku premijeru, nakon američke, koja je održana u Njujorku u aprilu ove godine.

Ova neverbalna predstava će promeniti vaše poimanje plesnog teatra i redefinisati način pripovedanja. „Homo Americanus“ je američko iskustvo i ujedno i celokupno iskustvo. Koristeći muziku i ples, Paul Čimpojeru strastveno istražuje iskustva rumunskog imigranta u Velikoj Jabuci. Počev od metroa, vinskih podruma, turista, preko gornjeg i donjeg dela grada, on otkriva kroz svoj interpretativni ples kako izgleda probuditi se u gradu koji nikada ne spava i stremiti da se bude deo njega.

Nadmoćnost ovog univerzalnog jezika je određena slobodom sa kojom umetnik koristi različite forme izvođačkih umetnosti (glumu, klasičnu i bihevioralnu pantomimu, tradicionalni ples, stepovanje, savremeni ples, borilačke veštine) kao sredstvo izražavanja ideja, iskustava, emocija. Stvorene slike i simboli imaju posebnu snagu koja izaziva unikatne emocije.

Povezana vest:  Predavanje „Kako čitati afričku arhitekturu - Primer Adis Abebe, glavnog grada Etiopije“ u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu

Sa velikim zadovoljstvom ističemo da P(h)antomfest od ove godine ima podršku programa Evropski PROGRES (www.europeanprogres.org), koji je finansiran od strane Evropske unije i vlade Švajcarske.

Ovom prilikom želimo da vas upoznamo i sa pratećim programom petog P(h)antomfesta koji je posebno interesantan: prvog festivalskog dana, 24. juna, poznati američki pantomimičar Greg Goldston održaće u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „Kada je pokret glasniji od reči“, dok će 25. juna pantomima još jednom izaći na ulicu, ovog puta u Gornju čaršiju kod spomenika čuvenom trubaču Bakiji Bakiću. Ovaj kraj Vranja pretežno je naseljen romskim stanovništvom, pa će, sigurni smo, makedonski pantomimičar Meto Janakievski biti posebno inspirisan koloritnom romskom kulturom i živopisnim ulicama. Nakon prošlogodišnjeg uspeha „Pantomimičara na kafi“ u Brankovoj ulici u Vranju (i 2014. „Pantomimičara na pijaci“), program „Pantomima izlazi na ulicu“ ove godine se održava pod nazivom „Bakiji u pohode“.

Povezana vest:  Nova knjiga Urosa Petrovica - "Prica o Jangu" u prodaji

Podsetimo, Greg Goldston, jedan od najznačajnijih američkih pantomimičara u ovom trenutku, nastupiće prvi put u Srbiji 25. juna sa svojom predstavom „Glasnije od reči“ na petom jubilarnom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest u Vranju.

Njujork Tajms je za Grega Goldstona napisao da predstavlja „vatreni prikaz fizičke virtuoznosti“, a publika u Vranju i Srbiji imaće jedinstvenu priliku zahvaljujući P(h)antomfestu da se u to i uveri.

U okviru predstojećeg P(h)antomfesta, koji se održava u Vranju 24. i 25. juna, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno, u sklopu obelezavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, izvedena i predstava pantomime „Hamlet“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala. Ono što je zanimljivo kada je ova postavka Hamleta u pitanju je što u predstavi igraju gluvi i nagluvi glumci, biće to Hamlet sa puno emocija i bez reči! Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala 24. juna od 20.10h u sali Doma vojske u Vranju.

Povezana vest:  „Od akcije do glumačke interpretacije - Smernice Jana Fabra za izvođača XXI veka” u Institute za umetničku igru

Ulaz na sve programe P(h)antomfesta je slobodan!

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje, Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu i program Evropski PROGRES.

 P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.