Na svečanosti koja je upriličena 11. januara u Biblioteci grada Beograda, a povodom 91. rođendana ove značajne ustanove kulture, dodeljene su tradicionalne nagrade, među njima i Nagrada za najčitaniju knjigu stranog pisca u mreži Biblioteke grada Beograda u 2021. godini koja je pripala romanu Fredrika Bakmana „Moja baka vam se izvinjava“.

Nagradu je Dejanu Papiću, direktoru Lagune, uručila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.

Povezana vest:  Počele probe drame „Lutka sa kreveta broj 21” u režiji Egona Savina – premijera u oktobru na Sceni „Raša Plaović”

Ova nagrada samo potvrđuje činjenicu da je Bakman najomiljeniji strani autor u našoj zemlji, a sve je počelo od romana „Čovek po imenu Uve“, koji je osvojio čitaoce širom sveta.

U romanu „Moja baka vam se izvinjava“ ispričana je priča o Elsi, koja ima sedam godina. Njena baka ima sedamdeset sedam godina i malo je luckasta – između ostalog ima običaj da sa balkona gađa pejntbol kuglicama nepoznate ljude. Ona je takođe i Elsina najbolja i jedina drugarica. Elsa noću traži utočište u bakinim pričama, u Zemlji skoro budnih i Kraljevini Mijami, gde su svi drugačiji i niko ne mora da bude normalan.

Povezana vest:  Održana promocija dečje knjige Istorijska potraga: Marko Kraljević autora Slobodana Stanišića

Kada Elsina baka umre i za sobom ostavi niz pisama u kojima se izvinjava ljudima kojima se zamerila, počinje Elsina najveća avantura.

U prvih pet najčitanijih knjiga u 2021. po evidenciji Biblioteke grada Beograda nalazi se čak četiri u izdanju Lagune: „Čovek po imenu Uve“, Fredrika Bakmana, „Magbet“ Jua Nesbea i „#oteta“ Tonija Parsonsa.