Pandemija Kovid-19 na početku 2022. godine uticala je na otkazivanje ili pomeranje nekoliko kulturnih manifestacija, od pozorišnih predstava do filmskih festivala i muzičkih događaja kao što su Kustendorf ili gostovanje opere „Toska“ iz Rumunije.

Pre nekoliko dana saopšteno da je Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2022 zakazan za 22. januar ipak pomeren za maj „zbog najnovijeg rasta infekcije kovidom-19 i to njegovom veoma zaraznom omikron varijantom“.

Gostovanje Rumunske nacionalne opere iz Temišvara sa operom “Toska” najavljeno za 12. januar u Madlenijanumu juče je otkazano, kako su naveli iz ove kuće, „zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Rumuniji i pooštravanja mera njihove vlade, kao i zbog izvesnog broja članova ansambla koji su bolesni“.

Povezana vest:  Dali na filmu - 5. novembra od 18 časova u Institutu Servantes

Iz Narodnog pozorišta je saopšteno da je „zbog bolesti soliste“ otkazan balet „Krcko Oraščić“ najavljen za večeras i 15. januar, dok je u Ateljeu 212 je pre nekoliko dana „iz preventivnih razloga i bolesti glumca“ otkazano za 14. januar planirana „Slavna Florens“.

Jugoslovensko dramsko pozorište je otkazalo bez obrazloženja predstavu „Lorencačo“ predviđenu za 8. januar, a pozorište Boško Buha je samo saopštilo da se „izvođenje predstave “Bokeški D-mol“ planirano za 12. januar otkazuje“.

Povezana vest:  Festival viteštva u manastiru Manasija, gosti monasi Šaolina

Udruženje stripskih umetnika Srbije danas je saopstilo da se „zbog najnovije zdravstvene situacije među učesnicima, posetiocima i organizatorima privremeno otkazuju“ njihovi festivalski i drugi programi zakazani od 11. do 13. januara u Dečijem kulturnom centru Beograda.

Na muzičkoj manifestaciji „Dani SPENS-a“ 8. januara je trebalo da učestvuje i zagrebački pop rok sastav Psihomodo pop, ali se uoči događaja njihov pevač Davor Gobac javio fanovima video porukom sa „ne baš dobrim vestima“ pošto „zbog kovida“ moraju otkazati dolazak u Novi Sad.

Povezana vest:  "Groznica tame" urbana fantazija za "odrasle" čitaoce

Zagrebačka promoterska kuća Los Anđeles ejdžensi saopštila je juče da su odloženi koncerti koje su u glavnom gradu Hrvatske trebali da održe 12. februara bendovi Bullet for My Valentin i 15. februara Blood Red Shoes.