Muzej istorije, umetnosti i diplomatije, Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17, obeležiće kraj prve sezone rada atraktivnim programom za naše sugrađane u petak, 1. jula, od 16 časova do ponoći i tokom vikenda od 11.00 do 16.00 časova.

Zbog velikog interesovanja, posetioci će imati prilike da još jednom vide najposećeniju izložbu u ovogodišnjoj Noći muzeja, a koja je posvećena jednoj od najlepših srpskih vladarki, Kraljici Nataliji Obrenović.

Pored portreta Kraljice Natalije, poznatijeg kao „srpska Mona Liza“, čuvenog slikara Steve Todorovića, izložićemo bogatu zbirku kraljičinih ličnih predmeta i poklona, koje su članovi ove porodice dobijali od nje – predmete od kristala, bronze, svile, čipke, zlata i srebra.  Ovo će biti prilika da svi posetioci još jednom probaju omiljenu čokoladnu tortu Kraljice Natalije, napravljenu po originalnom receptu iz 1885. godine.

Povezana vest:  Galerijski prostor SANU prilagođen osobama sa invaliditetom

Samo za ovu priliku, biće izložena i slika „Seoba Srba“ po Paji Jovanoviću, prva verzija čuvene slike, koja se čuva u Narodnom muzeju u Pančevu.  Ova verzija slike, prenosi nam prvobitnu ideju autora da prikaže pripadnike crkvene hjerarhije, ratnike i običan narod u zbegu sa stokom. Međutim ova verzija se nije dopala naručiocu, Patrijarhu Georgiju Brankoviću, koji je naručio od umetnika povodom Milenijumske izložbe 1896. godine, pa je umesto nje na izložbu otišao „Vršački triptih“.  Slika nam autentično svedoči o jednom presudnom istorijskom događaju, kao i istorijskom trenutku u kome je delo nastalo,  te se stoga smatra i nacionalnom ikonom.

Povezana vest:  Bestseler Njujork tajmsa „Mreža šaputanja” uskoro u prodaji

Pored umetničkih znamenitosti koje vas čekaju u Muzeju, i ovaj put, bićete u prilici da zaigrate uz lude 60-te u Prvoj Diskoteci na Balkanu, osnovanoj davne 1967. godine, baš u podrumu kuće u Svetogorskoj 17.

Muzej će biti otvoren u petak od 16 časova do ponoći, kada će raditi i Diskoteka. U subotu i nedelju, muzej će raditi od 11.00 do 16.00 časova, nakon čega će uslediti letnja pauza tokom jula i avgusta meseca. Dom Jevrema Grujića će ponovo biti otvoren u septembru kada vas očekuju novi programi i postavke.

Povezana vest:  Preminuo glumac Feđa Stojanović