Zanimljivom akcijom „Aplauz za Krivu Reku“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) šalje se snažna poruka javnosti: pozorište je za sve! Ova akcija nastala je okviru repozicioniranja i osvežavanja imidža jednog od naših najuglednijih pozorišta u cilju sticanja nove pozorišne publike. Tim povodom organizovan je dolazak 50 meštana iz sela Kriva Reka na obroncima Kopaonika koji nikada do sada nisu bili u pozorištu, a većina njih nikada nije bila ni u Beogradu. U manjim mestima kulturna ponuda je oskudna, a u seoskim zajednicama kulturnih dešavanja skoro da nema. Posetom Jugoslovenskom dramskom pozorištu i gledanjem predstave  “Uobraženi bolesnik” po Molijerovom delu u režiji Jagoša Markovića, njima je pružen nezaboravni doživljaj.

Povezana vest:  KOLAЖ festival Vas poziva da učestvujete u izložbi fotografija Inspirativne filmske lokacije u Srbiji!

Direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović kaže: „Poseta Jugoslovenskom dramskom pozorištu za meštane sela Kriva Reka bila je neočekivano iskustvo. Većina je izrazila želju da ponovo poseti pozorište, a samo jedno pozorišno iskustvo možda otvara vrata budućem kulturnom životu srpskih sela. Ovom akcijom želeli smo i da skrenemo pažnju na tehničku nemogućnost da se produkciono zahtevne predstave prikazuju široj publici u Srbiji. Sprsko selo zaslužuje pažnju i aplauz za interesovanje i otvorenost za nova kulturna iskustva.”

Ovim je postavljeno i pitanje manjka kulturnih manifestacija van Beograda, posebno u manjim sredinama. Bilo bi dobro da akcija “Aplauz za Krivu Reku” postane tradicija i da se i drugim zainteresovanim seoskim sredinama pruži ista šansa – da posete, osete i dožive autentičnu magiju pozorišne predstave. Sigurni smo da je ovom akcijom pridobijena nova, verna Krivorečka publika koja će svaku sledeću šansu neposrednog susreta sa umetnošću željno i zahvalno ugrabiti.

Povezana vest:  viennacontemporary 2017

Nakon uspešne “Drame u taksiju” i akcija “Aplauz za Krivu Reku” je poristekla iz koncepta koje simboliše slogan Jugoslovenskog dramskog pozorišta “pOsetite JDP”  kojim se  naglašava emocionalni doživljaj  koji pozorišni čin nudi posetiocima.