madlenijanumOpera „Mandragola“ za kraj sezone Madlenianuma

 

Komičnom operom „Mandragola“ savremenog srpskog kompozitora Ivana Jevtića, 25.juna na Velikoj sceni zemunske Opere i Teatra, Madlenianum svečano se završava ovogodišnja sezona, najavilo je ovo pozorište.

Komična opera „Mandragola“ po istoimenoj komediji poznatog renesansnog mislioca Nikola Makijavelija, premijerno je izvedena u decembru prošle godine kao prva poručena opera Madlenianuma.

Kompleksna muzička kreacija Jevtića, kompozitora impozantnog opusa od preko 100 dela, modernog muzičkog jezika obogaćenog citatima renesansnih motiva, srpskog folklora, pravoslavne muzike i melodija i ritma Brazila, kao most prema zemlji u kojoj je neko vreme živeo i radio, od premijere do kraja sezone, izvođena je sa velikim uspehom na zemunskoj sceni.

Povezana vest:  Otvorena izložba radova od recikliranih limenki studenata Fakulteta primenjenih umetnosti

Komediju karaktera „Mandragolu“ režirao je jedan od najznačajnijih balkanskih pozorišnih reditelja Slobodan Unkovski iz Makedonije.

Scenografiju je uradila Meta Hočevar iz Slovenije a kostime naša Angelina Atlagić. Scenski pokret je osmislio Dimitris Sotiriou iz Grčke.

Za dobar prijem ove savremene opere kod publike veoma su zaslužni izvođači: sopran Snežana Savičić Sekulić, bas Miodrag Miša Jovanović, bariton Predrag Milanovih, mecosopran Tanja Obrenović, tenor Darko Đorđević, bas Goran Krneta i tenor Goran Strgar.

Povezana vest:  Aja Jung član žirija baletskog takmičenja u Milanu

Kako je saopštio Madlenianum u protekloj sezoni izvedeno je 65 dramskih predstava, 25 opersko – muzičkih i 17 koncerata, a publika se najviše interesovala za predstavu „Miris kiše na Balkanu“.

Sledeću sezonu zemunsko pozorište počinje 1. oktobra premijernim izvođenjem opere Gaetana Donicetija „Rita“ u režiji Stefana Sablića.

Ovu operu naša publika je proletos gledala na sceni Madlenianuma u izvođenju umetnika iz Hrvatske, iz zagrebačke Opere b.b sa kojom je u koprodukciji urađena i jednočina opera „Anželika“ Žaka Ibera u izvođenju naših umetnika.

Povezana vest:  OFORMLJEN ŽIRI NAGRADE TERPSIHORA 2019.

Prva dramska premijera u Madlenianumu biće „Miholjsko leto“, adaptacija drame Ivana Sergejeviča Turgenjeva „Mesec dana na selu“ u režiji Egona Savina, krajem decembra.

Glavne uloge igraće Isidora Minić, Nebojša Dugalić, Radmila Živković, Janoš Tot, Radovan Vujović, Jelena Petrović, Nađa Sekulić.