braca_robin_jang

Roman o krstašima Robin Jang

 

Beogradska filijala najveće slovenačke izdavačke kuće „Mladinska knjiga“ objavila je u ediciji „Zabavna biblioteka“ obimnu epopeju o krstaškim ratovima „Braća“, engleske književnice Robin Jang (36).

Ovim delom Jangova je započela trilogiju u koju ulaze „Krstaški pohod“ i „Rekvijem“, a njen osnovni cilj je bio da zbivanja koja su odredila istoriju Bliskog istoka sagleda iz oba ugla zapadnog-hrišćanskog i arapskog-islamskog.

Prema rečima autorke, iz propratne beleške, da bi se pripremila za pisanje romana u kome su centralne ličnosti jedan vitez templar iz Engleske i proslavljeni arapski ratnik Bajbars koji je ušao i legendu i do danas ga njegovi sunarodonici slave, potrudila se da pročita čitavu biblioteku o vremenu od 1260, kada počinje njena priča, do finalnih borbi između muslimana i krstaša.

Povezana vest:  Šesti festival "Japanizam" od 4. do 7. jula

Jang je posebnu pažnju posvetila istorijskim ličnostima koje je utkala u priču da ih što vernije opiše i oživi a da se ne ogreši o autentične izvore.

Ona za nekoliko odlučujućih epizoda u romanu kaže da su se stvarno desile iako zvuče neverovatno, kao što je slučaj engleskog kralja Henrija III koji je stvarno morao da založi kraljevske dragulje zbog dugovanja templarima.

Povezana vest:  Još jedno uspešno „Razigravanje” održano pred Beogradski festival igre

Knjigu upotpunjuje pojmovnik u kome su podaci i ličnostima, terminima, toponimima (Akra, gračka vatra, emir, mameluci, medresa, jovanovci, tevtonski vitezovi…) bitnim da se prati priča.

Posebno atraktivni segmetni romana odnose se na „šegrtovanje“ Vila Kembela u templatgskom Hramu i njegova incijacija u red jer to su uglavnom manje poznati momenti koji se retko sreću u mnogim romanima čija je radnja smeštena u period krstaških ratova.

Povezana vest:  Obeležavanje jubileja posvećenih Lazi Kostiću

Roman obiluje prizorima borbi, intrigama na evropskim i arapskim dvorovima koje će zadovoljiti sve poklonika popularnog žanra istorijskih romana.