EMIR OSTRAVA

Odličan start Srba na Evropskom prvenstvu u Ostravi

Prvi dan Evropskog šampionata u atletici za ml.seniore bio je vrlo uspešan za srpske atletičare. Čak njih šestoro izašlo je danas na borilište, od toga Mihail Dudaš se posle prvog dana nalazi na drugom mestu, Tatjana Jelača plasirala se u finale u bacanju koplja, dok je Emir Bekrić lagano stigao do polufinala na 400m prepone.

Prvi je startovao Mihail Dudaš u desetoboju i već u prvoj disicplini ostvario najbolji rezultat u karijeri -10.71 sekund i 926 bodova. Nastavio je Dudaš sa sjajnim rezultatima, u skoku u dalj u trećoj seriji skočio je 7.46m i pridobio novih 925 poena. U bacanju kugle očekivano 13.18m i 678 bodova. U popodnevnom delu takmičenja, na rasporedu su bile još dve discipline desetoboja. U skok u vis naš reprezentativac dobio je 785 poena preskočivši 198cm, dok je na 400m istrčao najbolje u životu 47,47 sekundi i tako prvi dan završio na drugom mestu sa  4249 bodova. Ispred Dudaša samo jedan bod više ima Belorus Mikhan Eduard – 4250 bodova.

Povezana vest:  Izuzetno jaka konkurencija na dm Ženskoj trci

Sjajno je trčala i Mila Andrić, najbolji rezultat u ovoj sezoni 58.65 na 400m prepone, ali nažalost juniroska vicešampionka Evrope za jedno mesto se nije plasira u finale. Sa ovim rezultatom Mila je zauzela 9. mesto u Evropi.

Odmah potom reklo bi se vrlo opušteno, pobedio je Emir Bekrić na 400m prepone u svojoj grupi i obezbedio plasman u polufinale koje ga očekuje u petak u  16:02h.

Povezana vest:  Amela Terzić dvostruka šampionka Evrope: Presrećna sam, još uvek nisam svesna uspeha

U popodnevnom delu programu nastupili su Vedran Samac u bacanju koplja i Darko Šarović na 100m. Da su bili na nivou svojih najboljih rezultata oba naša atletičara gledali bi i u sledećem krugu takmičenja. Nažalost, Samac je bacio 68,12m u prvoj i 68.07 u drugoj seriji, dok je treći pokušaj bio neispravan. Darko Šarović nije uspeo da ponovi svoj najbolji rezultat na 100m iz Slivena, i daleko od ličnog rekorda ovoga puta štoperica se zaustavila na 10,97 sekundi.

Juniorska šampionka Evrope, Tatjana Jelača već u prvom hicu rešila je sve probleme. Jelača je prebacila  54.10m, a norma za ulazak u finale iznosila je 54.00m. Tatjana i još 11 naboljih bacačica koplja u Evropi nadmetaće se u finalu EPU23  u subotu 16.07. u 19:00h.

Povezana vest:  SP 2013, MOSKVA, Isinbajeva osvojila zlato u skoku motkom

Sjajan start naših atletičara, odlično je takmičio Mihail Dudaš i najvažnije je da zdrav, i siguran sam da će sutra pokazati još više. Hrabro je trčao Emir Bekrić, koji je lagano stigao do polufinala, odlična je bila i Mila Andrić, ali nažalost za jedno mesto nadomak finala. Jelača je još jednom pokazala da joj je mesto u evropskom vrhu“ utisci su saveznog selektora Dragiše Kuzmanovića sa prvog dana takmičenja u Ostravi.

Sutra na stazu izlazi Milan Ristić na 100m prepone, Emir Bekrić u polufinalnoj trci na 400m prepone i još pet disicplina očekuju Mihaila Dudaša u desetoboju.