Seksualnost i grad je jedna strastvena i istovremeno skandalozna veza. Nikada ranije se način, predstavljanje i vrednovanje seksa nisu tako značajno promenili kao u procesu urbanizacije. Moderni velegrad dozvolio je slobodne prostore i obećao anonimnost, izlaz iz društvene kontrole i ispunjenje seksualnih želja. Istovremeno grad je stvorio mogućnosti nadzora, disciplinovanja i kategorizacije seksualnosti.

Izložba „Seks u Beču“ u muzeju „Wien Museum“ priča na osnovu brojnih primera od 19. veka do danas kako je stalna borba za zabranu i slobodu obeležavala i još uvek obeležava svaki seksualni susret – od „prvog pogleda“ do „cigarete posle“. Ko je smeo koga na koji način da pogleda? Ko je kome smeo prići? Koje vrste seksualnih strasti su se mogle otvoreno živeti a koje skriveno? Kojih posledica su se partneri plašili ukoliko bi bili uhvaćeni na delu? Jasno je da nikakve moralne pridike, naučna sistematizacija niti policijska kontrola nikada nisu uspeli sve da izregulišu šta se u spavaćim sobama, tajnim prostorijama i tamnim ćoškovima grada dešavalo.

Povezana vest:  Knjiga "Mračne tajne Ginkove ulice" Uroša Petrovića nominovana za nagradu "Mali princ"

Na izložbi će biti prikazano 550 predmeta a vrhunac izložbe predstavlja jedno do danas ne objavljeno pismo Zigmunda Frojda. Izložba je podeljena u tri poglavlja: „Pre seksa“, „Za vreme seksa“ i „Nakon seksa“. Tu su i dokumenta iz policijskih arhiva o istorijskim sredstvima za kontracepciju pa sve do kaveza iz jednog sado-mazo lokala i radne torbe jedne seksualne radnice.

Povezana vest:  Radionice glume na Fruškoj gori od 28. jula do 2. avgusta

Izložba se može videti od 15. septembra 2016. do 22. januara 2017. godine i nije dozvoljena za posetioce mlađe od 18 godina.

PHOTO: Laufhaus „Kontaktzone“, Raaber-Bahn-Gasse, 2016. © Wien Museum/ Klaus Pichler