ny-philharmonicKoncert Njujorške filharmonije zatvara 42. BEMUS

 

Njujorška filharmonija na čelu sa dirigentom Alanom Gilbertom, nastupiće u Beogradu, 24. oktobra, u Velikoj sali Sava centra, na završnoj večeri 42. BEMUS-a, u okviru Velike evropske turneje, najavljeno je danas iz Jugokoncerta.

Njujorška filharmonija će u okviru turneje nastupiti i u Gruziji, Litvaniji, Sloveniji, Poljskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Luksemburgu

Na koncertu u Beogradu, Hamburgu i Luksemburgu će kao solista nastupiti violinista Leonidas Kavakos, a na koncertu u Sava centru će biti izvedena dela Kloda Debisija „Preludijum za popodne jednog fauna“, Jana Sibelijusa Koncert za violinu i orkestar i Simfonija broj četiri Johanesa Bramsa.

Povezana vest:  Narodno pozorište sa Pučinijevom „Manon Lesko“ gostuje na Operskom festivalu u Bukureštu

NJujorška filharmonija će tokom turneje izvoditi dela Betovena, Bramsa, Šopena, Debisija, Hindemita, Sibelijusa, Šostakoviča, R. Štrausa i Vagnera.

Njujorška filharmonija je gostovala u Beogradu 1959. godine, kada je nastupila pod upravom tadašnjeg muzičkog direktora Leonarda Bernštajna.

Alan Gilbert je muzički direktor Njujorške filharmonije od septembra 2009. godine i on je prvi rođeni Njujorčanin na ovom mestu.

Povezana vest:  Deset godina od premijere opere "Boemi" u režiji Protića

Predvodio je Orkestar na velikoj azijskoj turneji i evropskoj u zimu 2010. godine, a vrhunac u protekloj sezoni Alana Gilberta sa Njujorškom filhrmonijom je bio koncert povodom Bernštajnove godišnjice u Karnegi holu, kao i nastup sa Džulijard orkestrom koji je predstavila Filharmonija.

Glavni je gostujući dirigent Simfonijskog orkestra iz Hamburga, a nastupao je i sa drugim vodećim orkestrima u SAD i inostranstvu, uključujući i simfonijske ansamble Bostona, Čikaga i San Franciska, orkestre Klivlenda i Filadelfije, Berlinsku filharmoniju, Simfonijski orkestar Bavarskog radija u Minhenu, Kraljevski Konserthebau orkestar iz Amsterdama, Nacionalni orkestar iz Liona.

Povezana vest:  Priče iz slovenske mitologije "Kaljavi konj" Vesne Aleksić

Njujorška filharmonija je osnovana 1842. godine i predstavlja najstariji simfonijski orkestar u SAD i jedan od najstarijih u svetu.

Ansambl je gostovao u 429 grada i 62 zemlje, uključujući i istorijsku posetu Pjongjangu februara 2008. godine.