U susret  11. Noći istraživača, koja će se u Beogradu i još deset gradova Srbije održati poslednjeg petka u septembru, istraživači pozivaju sve Beograđane da im se pridruže u zanimljivim eksperimentima u centru grada.

Trgu republike, kod DNK fontane, u subotu 17. septembra od 17 do 19 časova postaje laboratorija.

Uz kombinovanje nauke i igre, istraživači će pokazati kako je moguće iskoristiti svakodnevne kućne stvari i igrati se nauke.

Kako od kartona i gumene rukavice napraviti muzički instrument i kako provući štapić kroz balon a da ne pukne su samo neki od eksperimenata koji će dobiti svoju naučnu potporu ove subote.

Povezana vest:  Knjige za decu od 3 do 5 godina: Male iskakalice

Uz pomoć Cirkusfere, svi prisutni će imati priliku da vide žive poluge u vazduhu, kao i žongliranje lopticama, simboličnim mahunarkama u čast 2016. godine – Međunarodne godine mahunarki.

Svi sadržaji su, kao i u samoj Noći istraživača, besplatni a za cilj imaju edukaciju mladih naraštaja kao i podizanje svesti o važnosti nauke i naučnih istraživanja u svakodnevnom životu na popularan i zanimljiv način.

Povezana vest:  Istorijski triler „Domaćice" Aleksa Heja u prodaji

Organizatori Noći istraživača, pozivaju sve zainteresovane da u ponedeljak 19. septembra, od 19 časova, dođu u KC Grad na „Delikatesni ponedeljak“ kada je na istraživačkom meniju  pasulj i naučni sladoled od suvog leda.

  1. Evropska Noći istraživača, održaće se 30. septembra u više od 250 gradova a ova manifestacije ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje. U prošlogodišnjoj, jubilarnoj, desetoj Noći istraživača učestvovao je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.
Povezana vest:  Svetsko prvenstvo Counter Strike:Global Offensive u Kombank Areni

Koordinator ReFocuS projekata Noći istraživača u Srbiji je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ sa partnerima: Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri.