U okviru Dana evropske baštine 2016, od ponedeljka 26. do srede 28. septembra od 15 časova, svi zainteresovani moći će da uz vodiča obiđu nekadašnju zgradu Beogradske zadruge, kojoj je rekonstrukcijom vraćen stari sjaj i koja je danas dom BW Galerije.

Stručni vodič će posetioce upoznati sa istorijatom i sadašnjom namenom zgrade, kao i sa životom i radom Luke Ćelovića, dobrotvora koji je bio ktitor zgrade Beogradske zadruge.

Povezana vest:  Putin večeras u Beču otvara gostujuću izložbu Ermitaža

Beogradska zadruga, jedan od najlepših arhitektonskih spomenika Srbije, građena je između 1905. i 1907. godine prema projektu dvojice poznatih arhitekata, Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića. Ugaona zgrada sa tri krila, izgrađena od armiranog betona, stilski pripada baroku i Art Nouveau i pravi je primer srpske arhitekture.

Iako je tokom svoje duge istorije bila sedište različitih institucija, ostala je poznata kao “Geozavod” – Geološki institut. Danas ovo zdanje, nakon detaljne rekonstrukcije, doživljava renesansu, postajući simbol razvoja i mesto gde se sreću slavna prošlost i budućnost prestonice.

Povezana vest:  Sednica Odbora za obeležavanje 150 godina od Vukove smrti

Zgrada BW Galerije otvorena je za posetioce svakog radnog dana od 8 do 22, subotom od 11 do 22 i nedeljom od 11 do 17 sati. Ulaz je besplatan.

Po odluci Ministarstva kulture kao nacionalnog koordinatora programa koji će se realizovati u gradovima i opštinama u Srbiji, ove godine prihvaćena je preporuka Saveta Evrope, pa će programi biti obeleženi evropskom zajedničkom temom: „Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem“.

Povezana vest:  Ima li dečja knjiga budućnost u Srbiji?

Tema se zasniva na načelima Okvirne konvencije Saveta Evrope o vrednosti kulturnog nasleđa za društvo (Faro konvencija, 2005), koja naglašava važnu ulogu koju imaju zajednice u upravljanju svojim nasleđem i okruženjem, kao i značaj kulturnog nasleđa kao resursa održivog razvoja i kvaliteta života.