Galerija i umetnička rezidencija Hestia, poslednja dva meseca predstavila je multimedijalni projekat umetnika Maksima Bertoa (Maxime Berthou) i Marka Požlepa (Mark Požlep) Hogshead 733, koji do 5. juna publika može videti u galeriji na adresi Topličin venac 14/ 9.

Kroz izložbu o jedinstvenoj jedriličarskoj avanturi, dva umetnika, u subotu, 4. juna  u 18 časova i u nedelju, 5. Juna u 13 časova vode kustoskinje galerije Hestia, Neva Lukić i Lora Milutinović.

Nagrađivani dokumentarac. o ovoj avanturi Soutien de Famille, na zahtev publike biće prikazivan od četvrtka do nedelje u galeriji Hestia u terminima: 12:30, 16:00 i 18:00

Ljubitelji jedrenja i viskija, sigurno će posebno uživati u ovom multimedijalnom projektu koji opisuje plovidbu dva umetnika na starom ribarskom jedrenjaku – Soutien de Famille, iz 1941. godine. Brod je pokuljen sa groblja brodova u Bretanji (Francuska), u jako lošem stanju, restauriran nekoliko meseci, da bi mogao  da posluži umetnicim u njihovoj nemogućoj misiji – da ga prebace iz Bretanje u Škotsku i tu pretvore u burad za viski.

Povezana vest:  Više od 70 lokacija otvoreno u beogradskoj Noći muzeja

Važan podatak je da je bilo potrebno da brod bude izrađen od belog francuskog hrasta, od kog su se nekada pravili brodovi, a još uvek se prave burad za viski. Avantura, dakle počinje  u avgustu 2015. godine u Treburdenu (Trebeurden), brodogradilištu u Bretanji.

Posle brojnih nedaća, oluja, kvarova, i pređenih 733 milje, umetnički dvojac je uspešno stigao na odredište nekih mesec dana kasnije, kada je jedrenjak doplovio do ostrva Ajlej (Islay) u Škotskoj gde se nalazi destilerija viskija Banabejn (Bunnahabhain). U filmu saznajemo i kako se prave sama burad za viski, u šta se pretvara na kraju ‘’Soutien de Famille’’

Povezana vest:  Večeras premijera Brehtove drame "Majka hrabrost i njena deca "

Cilj umetnika je bio da dožive avanturu plovidbe na jedrenjaku od pomenutog materijala jer je upravo to drvo korišćeno za izgradnju ratnih brodova pre industrijske revolucije i pronalaska parne mašine, a kasnije je bilo upotrebljavano za pravljenje buradi za viski.

Izložba Hogshead 733 nas vodi u tradicionalna vremena koja se smatraju izumrlim u našem tehnokratskom dobu, u vremena ljudske radoznalosti i potrage za novim svetom, ali takođe i u vremena kolonijalizma, pri čemu predstavljene fotografije i kinematografski esej evociraju prizore holandskih morskih pejzaža Zlatnog doba.

Povezana vest:  Prolećna poklon-akcija Vulkan izdavaštva i Fante Tropical

Film Soutien de Famille prikazivan na brojnim fimskim festivalima, a osvojio je i različita priznanja i nagrade poput The Best Film Award na Tortona IndieFilm Session u Torinu i u dve kategorije na festivalu Only the Best International Film Awards – Only the Best Indie Feature i Only The Best First Time Director.

Očekujemo vas u galeriji Hestia na Topličinom vencu 14 / 9, sve do nedelje 5.juna. U okviru izložbe moguće je pogledati i dnevnike umetnika sa ove jedinstvene jedriličarske avanture, kao i sam viski, proizveden tada (simbolično 733 flaše)