Nekada je deset figura koje predstavljaju građanska zanimanja krasilo fasadu bečke većnice. Tokom Drugog svetskog rata uništene su četiri figure koje se sada rekonstruisane ponovo vraćaju na svoje prvobitno mesto.

Juče su prve dve figure, štampara i trgovca, postavljene na svoje nekadašnje mesto na strani ulice Felderštrase. „Skulpture na srednjem rizalitu su u dogovoru sa Saveznom upravom za spomenike studiozno rekonstruisane i vraćene u prvobitno stanje iz 1883. godine. Uskoro će Bečlije moći da se dive čitavom nizu skulptura na zgradi većnice“, rekao je član gradskog veća za stanogradnju Mihael Ludvig.

Povezana vest:  Najbolja letnja literatura u akciji „U pravi čas"

U Drugom svetskom ratu bombardovanjem su uništene figure koje predstavljaju zanimanja štampara, trgovca, lekara i pravnika. Svaka skulptura teška je 1,6 tona. Ukupno se na fasadi bečke većnice nalazi 76 monolitnih skulptura a među njima spomenici Babenberških vojvoda Hajnriha II. Jazomirgota i Leopolda VI., figure zemalja koje su pripadale Habsburškoj monarhiji, figure dobrovoljaca, vojnika, vrlina kao i građanskih profesija.

Povezana vest:  Izložba slika "Od Stančića do Stanića"

PHOTO: PID / Kromus i Schaub-Walzer / PID