Izdavačka kuća „Pčelica“, jedna od najproduktivnijih kada su u pitanju dečije i omladinske knjige, dolazi na Beogradski sajam knjiga sa većim brojem noviteta i reizdanja.

Višestruko nagrađivana edicija Slobodana Stanišića „Deca čitaju srpsku istoriju“, dobija svoje treće i finalno kolo.

U ovom kolu čitaoci će se upoznati sa slavnim hajducima, junacima srpske istorije iz 18. i 19. veka, koji su se borili protiv turske vlasti, kao i slavnim vođama Prvog i Drugog srpskog ustanka, Karađorđem i Milošem Obrenovićem.

Knjige ove edicije ilustrovali su najbolji domaći ilustratori i namenjene su početnicima u čitanju, sa ciljem da decu zainteresuju za događaje i ličnosti iz nacionalne istorije. Drugim kolom edicije „Male knjige o velikim ljudima“ obuhvaćeni su životi i rad slavnih ličnosti iz istorije, nauke i umetnosti, upotpunjene izuzetnim i verodostojnim ilustracijama, pa nude mnogo više od uobičajenih biografija na koje smo navikli.

U ovom kolu predstavljene su najbitnije činjenice o životu i radu Arhimeda Sirakužanina, Čarlsa Dravina, Isaka Njutna, Ludviga van Betovena.

„Pčelica“ donosi prve dve knjige nove edicije „Srpski velikani“ u okviru koje će najmlađi, uz adekvatne tekstove i izuzetne ilustracije, steći osnovna znanja o značajnim Srbima iz sveta nauke i umetnosti, a za početak su predstavljeni život i rad Vuka Stefanovića Karadžića i Nikole Tesle.

Povezana vest:  Svečano otvoren festival „Dani Sarajeva”

U dvema knjigama „Kneginje i kraljice dinastije Obrenović“ i „Kneginje i kraljice dinastije Karađorđević“ predstavljene su supruge nekih od najznačajnijih vladara u srpskoj istoriji.

Mnoge od njih su ostale u senci moćnih figura svojih muževa, ali ipak njihove pojave nisu bile bez traga, naročito na polju kulturnog uzdizanja srpskog naroda.

Najnovije knjige francuske autorke i ilustratorke Fransoaz Bušer su svojim neobičnim i inovativnim stilom već osvojile svet.

Autorka svakodnevnim temama sa kojima se tinejdžeri susreću pristupa sasvim otvoreno, trudeći se da humorom, na jedan nenametljiv način, pomogne mladima u prihvatanju i prevazilaženju najznačajnijih momenata u odrastanju, a čitaocima su na raspolaganju otkačeni priručnici: O roditeljima, O dečacima i devojčicama, O drugarima i O knjigama.

Četvrta knjiga edicije „Izbor iz narodne književnosti“ sadrži kratke forme narodne književnosti, pa uz već objavljene narodne bajke i priče, lirske i epske pesme, predstavlja dragocen priručnik učenicima, profesorima i studentima književnosti.

Povezana vest:  Roman o dadilji Skarlet O'Hare iz "Prohujalo sa vihorom"

U ediciji „Srpski klasici“ izdavač je u osam knjiga ponudio najbolji izbor iz pripovedaka Laze Lazarevića, Milovana Glišića, Ive Andrića, Petra Kočića (uz dramu Jazavac pred sudom), Borisava Stankovića (uz dramu Koštana), kao i izbor satira Radoja Domanovića, komedija Jovana Sterije Popovića i „Baštu sljezove boje“ Branka Ćopića.
„Ludvig van Mocart“, najnoviji roman Vesne Aleksić, govori o dvojici velikana Volfgangu Amadeusu Mocartu i Ludvigu van Betovenu. Autorka je izmaštala priču o njihovim detinjstvima, muzičkim karijerama i jedinom susretu.

„Izvolte u bajku sa Snežanom“ je nova knjiga Ljubivoja Ršumovića koja u dramskoj formi sa elementima humora obrađuje dobro poznate bajke.

„Ovčarsko-kablarska bajka“ je najnoviji roman Raše Popova, koji donosi snažnu priču o ljubavi, socijalnoj nepravdi i borbi protiv nje, smeštenu u istorijsko-mitološki prostor srpskog srednjovekovlja.

Novi roman Branka Miloradovića „Čuvari krune cara Dušana“ nastavlja uzbudljive Ogijeve avanture putovanja kroz istorju, a Aleksandar Čotrić u najnovijoj knjizi aforizama za decu „Knjiga protiv briga“ govori o porodici, roditeljima, školi, ljubavi i podseća na lekovitost smeha i paradoksalnost istine koju su često jedino dečija naivnost i iskrenost sposobne da otkriju.

Povezana vest:  Kontraverzni komad - „U samoći pamučnih polja" u Parobrodu

„Pčelica“ na sajam donosi i zbirku putopisnih priča, legendi i bajki sa svih strana sveta „Na leđima slona“ autorke Mile Starčević, koja je sa svojim suprugom posetila skoro 150 zemalja na svim kontinentima.

Junaci biblioteke „Divovi prošlosti“ su osvajači, vladari, čija su imena postala neizbrisiv deo istorije, a njihova dela ostala su da se prepričavaju vekovima.

U ediciji enciklopedijskog tipa „Galerija velikana“ „Pčelica“ donosi izbor najznačajnijih ličnosti iz istorije, nauke i umetnosti, a serijal slikovnica o istinitim pričama iz života ljubimaca dobio je svoj nastavak u kome istinite priče o svojim ljubimcima pričaju Jana Janković, Zorica Zoe Bajford i Tanja Peternek.

„Pčelica“ predstavlja i dve nove knjige iz popularne edicije „Moja prva enciklopedija“: „Biljke“ i „Dinosaurusi“, namenjene najmlađima, sa ciljem da ih uz autentične ilustacije primerene njihovom uzrastu, uvedu u svet nauke.