pozoriste_maskeBeograđanka ponovo dobitnica najveće kanadske nagrade

 

Beograđanka Zorana Kid, rođena Janković nagrađena je najvećom kanadskom pozorišnom nagradom „Dora“ za izuzetnu produkciju mjuzikla „Atentatori“.

Reč je o ovogodišnjem kanadskom pozorišnom hitu u koprodukciji „Birdlend“ (Birdland) teatra iz Toronta čiji je osnivač i umetnički direktor Zorana Janković i teatra „Tok iz fri“ (Talk Is Free) iz Berija, ali je u konkurenciji za nagradu bila i „Doru“ dobila verzija predstave „Birdlenda“.

„Atentatori“ su delo američkog kompozitora i pisca za film i pozorište Stivena Zondhajma (Stephen Sondheim), dobitnika „Oskara“, devetostrukog dobitnika američke nagrade „Toni“ čiji je „Dora“ kanadski ekvivalent.

Predstava „Atentatori“ nije klasičan mjuzikl, već scensko-muzička priča tamnih tonova u kojoj su likovi atentatori koji su ubili ili pokušali da ubiju neke od američkih predsednika tokom cele istorije SAD.

Povezana vest:  Obeležavanje rođendana Nikole Tesle

U predstavi igraju glumci i glumice A-klase, njih 14. Većina su članovi stalnog ansambla u Kanadi prestižnog Stratford festivala.

„Atentatori“ su nominovani za „Doru“ u četiri kategorije (produkcija, režija, glavna muška i ženska uloga), ali je osvojena nagrada drugi trijumf „Birdlenda“ i Zorane Janković pošto je pre četiri godine predstava „Poslednji dani Jude Iskariotskog“, nagrađena čak sa pet „Dora“.

-Sa ‘Judom’ smo pobedili u konkurenciji nezavisnih pozorišta, a sada u još jačoj, generalnoj teatarskoj. Uspeh je tim veći što smo nadmašili i kuću „Dan kep“ (DanCap) koja raspolaže milionskim dolarskim fondovima i producira predstave i na Brodveju – kaže Zorana Janković.

Povezana vest:  Trilogija „Pedeset nijansi" - 100 miliona prodatih primeraka i 100 nedelja na top listi

„Nagrada svakako doprinosi povećanju ugleda mog pozorišta ‘Birdlend’ ciji su profesionalni standardi i dometi od kritičara ocenjeni kao izuzetni, a predstave postale hitovi kod publike“, dodala je ona.

Prema tekstu makedonskog dramskog pisca Ognjena Georgijevskog pozorište „Birdlend“ priprema predstavu „Solusik“ (SoulSeek) u kojoj se multimedijalnost tretira kao lik u komadu, a kroz prizmu mitskog i arhetipskog u savremenom svetu traga za odgonetkom prirode sećanja.

Tu predstavu, čija je premijera zakazana za 7. oktobar, realizuju skorašnji (majski) mladenci iz Toronta, producent Zorana“ Janković i reditelj Stefan Džeparoski.

Povezana vest:  „Boja zemlje" Elvedina Nezirovića u prodaji

Zorana Janković diplomirala je organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a u Toronto se odselila pre skoro dve decenije gde je 2002. doktorirala tezom o americkom pozorištu.

Kao glumica igrala je u mnogim pozorišnim predstavama, od Šekspirovih preko Milerovih do Pinterovih.

Jedini je umetnik srpskog porekla uvršten u Enciklopediju kanadskog pozorišta.

Stefan Džeparoski magistrirao je pozorišnu režiju na istom fakultetu u Beogradu, u Srbiji je, između ostalih, režirao predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf“ i „Sistem“. U Kanadu je došao pre pet godina i ponovo magistrirao u Edmontinu.