TurnejaOtvoreni Dani srpskog filma u Pekingu

 

U Pekingu je svečano počela “Nedelja srpskog filma u Kini” projekcijom “Turneje” reditelja Gorana Markovića, kao završni deo višemesečne manifestacije „Dani srpske kulture“.

Na ceremoniji svečanog otvaranja sinoć su govorili direktor kineske Državne administracije za radio, film i TV (DARFT) Tong Gang, ambasador Srbije u Kini Miomir Udovički, kao i reditelj Marković, saopštio je danas Filmski centar Srbije (FCS).

Do 6. jula publika u Pekingu i Šangaju imaće prilike da vidi šest ostvarenja savremene srpske kinematografije.

Povezana vest:  Film VENOM najgledaniji film u bioskopima

Uz „Turneju“, na programu su film Alekse Gajića „Edit i ja“, „Klopka“ Srdana Golubovića, „Četvrti čovek“ Dejana Zečevića, „Ljubav i drugi zločini“ Stefana Arsenijevića i „Jesen stiže dunjo moja“ Ljubiše Samardžića.

U delegaciji Ministarstva kulture Srbije u Kini su, pored Markovića, reditelj Gajić i vršilac dužnosti direktora FCS-a Miroljub Vučković.

Delegacija se juče sastala sa direktorom DARFTA-a Tong Gangom, a danas sa predstavnicima “Ćina Film Co- Production Corporation” u upravi za film DARFT-a i drugim ličnostima iz kineske filmske industrije.

Povezana vest:  Usksnuće horora i vina – Treći Dead Lake Horror & Wine Festival

Uoči otvaranja ove smotre, ministar kulture Nebojša Bradić ocenio je da je film, kao savremeni umetnički izraz, u minulim godinama i decenijama uspeo veoma dobro da poveže srpske reditelje i glumce sa kineskim gledaocima.

Marković, koji je i specijalni savetnik ministra kulture, izrazio je očekivanje da će ova manifestacija biti prilika za praktične oblike saradnje i most koji bi doveo do zajedničkih projekata.

Povezana vest:  Premijera poslednjeg filma o avanturama Hari Potera zakazana je za 13. jul!

U okviru „Dana srpske kulture“ u Kini je proletos uspešno predstavlejna srpska tradicionalna umetnost kroz nastupe Ansambla Kolo i izložbu Pirotskih ćilima iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Čitava manifestacija se realizuje na osnovu Programa saradnje u oblasti kulture između Republike Srbije i NR Kine za period od 2008. do 2012. godine.