U okviru 67. Martovskog festival domaća publika imaće ekskluzivnu priliku da pogleda kratki igrani film „Nimic„, čuvenog reditelja  Jorgosa Lantimosa (Yorgos Lanthimos).

„Nimic“ (Nemačka / UK / SAD, 2019. / 11′ 35“), koji će na Martovskom imati srpsku premijeru, govori o susretu profesionalnog čeliste sa nepoznatom ženom u metrou, koji će imati neočekivane i dalekosežne posledice po njegov život.

U filmu igraju Met Dilon (Matt Dillon), Dafni Patakija (Daphne Patakia), Suzan El (Susan Elle), a scenario su pisali Lantimos i Eftimis Filipu (Efthimis Filippou). Prikazan je na preko 20 prestižnih filmskih festivala, među kojima su i Lokarno, TIFF, San Sebastian, Sao Paolo, Venecija.
Jorgos Lantimos je rođen u Grčkoj. Njegov drugi film „Očnjak“ (Kynodontas) je 2009. godine dobio nagradu „Izvestan pogled“ u Kanu i nominovan je za Oskara za najbolji strani film. Film „Jastog“ (The Lobster) je osvojio nagradu žirija u Kanu i nominovan je za Oskara u najbolji originalni scenario. „Ubistvo svetog jelena“ (The Killing of a Sacred Deer) je u Kanu dobio nagradu za najbolji scenario. Film „Miljenica“ (The Favourite) je imao rekordnih deset nominacija za Oskara 2019. godine.
O filmu „Nimic“ Lantimos kaže: „Bio sam srećan što sam dobio priliku da radim na kraćem formatu, što ume da bude izazov, ali i da pruži zadovoljstvo. Od intrigantne početne ideje i koncepta je nastao scenario, dok smo tokom snimanja imali punu umetničku slobodu. Uvek je uzbudljivo dobiti poziv za razmišljanje izvan uobičajenih okvira i uhvatiti se u koštac sa stimulativnim idejama.“

Nimic“ će biti prikazan na svečanom zatvaranju Martovskog festivala, koji ove godine traje od 25. do 29. marta i održaće se u svim prostorima Doma omladine Beograda.

Povezana vest:  Ketrin Hajgl u filmu po romanu Prvi za lovu

„NIMIC“ TRAILER: https://youtu.be/6w5exp1v_R0