pozoriste_maskeVečeras počinje 35. festival monodrame i pantomime

 

Na sceni pozorišta „Pinokio“ u Zemunu večeras počinje 35. međunarodni festival monodrame i pantomime, koji će otvoriti ugledni dramaturg i teatrolog Radomir Putnik. Prethodno će u foajeu tog teatra scenograf Geroslav Zarić otvoriti izložbu „Pozorišni život Zemuna u 19. veku“ autora Milovana Zdravkovića. U glavnom programu, do 4. jula, biće izvedeno 11 predstava, u selekciji umetničkog direktora festivala Ivana Bekjareva i Ivice Klemenca.

Povezana vest:  "Farma" Toma Roba Smita u izdanju Lagune

Prvi će nastupiti glumac iz Australije Vil Blaj sa monodramom „Usamljeni Hamlet“, a zatim će predstavu pantomime pod naslovom „Nas dvoje“ izvesti umetnici iz Rumunije Ana Pepine i Paul Čimpojeru. U konkurenciji su i scenska ostvarenja iz Mađarske, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Rusije, Japana i Bosne i Hercegovine, a jedini domaći učesnik je predstava „Poslednja šansa“ koju izvodi Suzana Petričević po tekstu Mirjane Bobić-Mojsilović.. O dobitniku Zlatne kolajne „Maja Dimitrijević“ za monodramu i Zlatne kolajne za najbolju pantomimu odlučiće žiri čiji su članovi dramaturg Ivana Dimić, glumica Branka Pujić i reditelj Petar Zec. Žiri publike dodeliće nagradu za najbolju predstavu. Od ove godine pokrovitelj te nagrade je Fondacija Siniša Dašić.

Povezana vest:  Promocija novog kapitalnog izdanja Filmskog centra Srbije - Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce Kristofera Voglera