protiv_dvostruke_ucene-slavoj_zizek_v„Protiv dvostruke ucene“ je knjiga o izbeglicama, terorizmu i drugim nevoljama sa bližnjima. Slavoj Žižek pokušava da odgovori i na pitanje: Da li je moguće očuvati evropske vrednosti i evropski način života u zajednici koja Drugog vidi kao pretnju?

Evropska unija je na prekretnici. Teroristički napadi i izbeglička kriza stavljaju je pred dilemu: da li širom otvoriti vrata izbeglicama ili srušiti svaki prilaz Tvrđavi Evropi? Žižek pokazuje zbog čega su oba rešenja loša i deo iste ideološke ucene.

Povezana vest:  Počele probe Beogradske trilogije u JDP

Jedna stvar je jasna: ni islamski terorizam ni talasi migracije nisu naprosto politički motivisani; oni su, pre svega, simptom globalnog kapitalizma i posledica nove klasne borbe. Otuda je insistiranje na redefinisanju Evrope jedini način da se u korenu zahvate najveći problemi sa kojima se ona danas suočava.

Slavoj Žižek, slovenački filozof, stekao je doktorat iz filozofije na Univerzitetu u Ljubljani, a psihoanalizu je studirao na Univerzitetu Pariz VIII. Danas radi kao istraživač na Sociološkom institutu Univerziteta u Ljubljani. Jedan je od najplodnijih filozofskih pisaca današnjice. Napisao je više od stotinu knjiga iz oblasti političke teorije, filmske teorije, kulturnih studija i psihoanalize.

Povezana vest:  Inspektor Megre, ponovo među Srbima

Knjigu „Protiv dvostruke ucene“ možete pronaći od ponedeljka, 7. novembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.