orguljeOd sutra do 13.jula deseti Međunarodni festival orgulja

 

Koncertom češkog orguljaša Pavela Kohuta sutra uveče u Katedrali Blažene Đevice Marije na Neimaru otvara se deseti Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“ koji će trajati do 13.jula, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Kulturnom centru Beograda (KCB).

Urednica muzičkog programa KCB Nena Mihajlović najavila je da će jubilarni festival svečano otvoriti ministar kulture Nebojša Bradić a potom će našoj publici već dobro poznati češki orguljaš Kohut izvesti program koji je specijalno pripremio za jubilarni festival.

Povezana vest:  Nacionalna opera i balet Republike Severne Makedonije gostuje sa baletom „Gospođice iz Avinjona“

-Tradicionalno dobro posećen festival na kome su gostovali renomirani svetski orguljaši, ove godine je teškom mukom organizovan. Ovo je zbog ekonomske krize u svetu i zemlji bila dramatična godina za KCB kao organizatora festivala – kazala je Mihajlović.

Ona je istakla da su Skupština grada, kao osnivač Festivala orgulja, i Ministarstvo kulture pomogli skromnim sredstvima i za razliku od prethodnih godina kada je mnogo više orguljaša dolazilo uz pomoć kulturnih centara svojih zemalja, ove godine dolaze samo dva umetnika, Kohut iz Češke i Franc Danksagmiler iz Austrije.

Povezana vest:  Najtraženiji naslov za najmlađe čitaoce: 100 Sizifovih pravopisnih pravila

Na jubilarnom fetsivalu pored ova dva orguljaša koncerte i radionice za polaznike Letnje škole orgulja održaće i Dalibor Miklavčić iz Slovenije, Kristofer Stembridž iz Velike Britanije i japanska orguljašica Kei Koito koja poslednjih godina živi u Švajcarskoj.

Kao i na dosadašnjim festivalima, kraj festivala pripada mladim orguljašima, polaznicima Letnje škole orgulja, koji će na završnom koncertu 13.jula pokazati šta su naučili u radionicama sa eminentnim svteskim izvođačima, kompozitorima i predavačima orguljske muzike.

Povezana vest:  Nove knjige iz edicije „Pametni prozorčići“: „Svemir“ i „Ljudsko telo“ u prodaji