glasovi_logo_bw“Glasovi Švedske“ na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga

 

 

Švedska je ove godine zemlja počasni gost na Beogradskom sajmu knjiga koji će biti održan od 25. do 31. oktobra. Biće predstavljena projektom „Glasovi Švedske“, razvijenim na osnovu inovativne saradnje četiri švedska partnera, Ambasade Švedske i kompanije IKEA u Srbiji i Saveta za kulturu i Švedskog instituta iz Švedske.

 

– Beogradski sajam knjiga je izvanredna prilika za Švedsku da predstavi savremenu švedsku književnost. Pripremamo selekciju od ca 800 naslova, od kojih je jedan broj preveden na srpski jezik, i to iz žanrova beletristike, dokumentarne i dečje književnosti, objavljenih od 2004. do 2010. godine. Pozvali smo u goste veoma poznate književnike iz Švedske koji će takođe učestvovati u javnim dijalozima sa kolegama iz Srbije u kojima će biti reč o aktuelnim temama koje su vezane za demokratiju u širem smislu – kaže Helen Sigeland, predstavnica Saveta za kulturu Švedske.

Povezana vest:  Počela Bus turneja Kreativnog Kursa Gitare

Helen_Laron-_Ambasada_vedske_i_Dragan_Skaluevic,_kompanija_IKEA_2Zahvaljujući Eriku Titusonu, direktoru Memorijalne nagrade Astrid Lindgren, najveće svetske nagrade za književnost za decu, po prvi put u posetu Beogradskom sajmu knjiga doći će ovogodišnja dobitnica ove prestižne nagrade, Kiti Krauter, belgijska spisateljica i ilustratorka.

Švedski paviljon na sajmu knjiga biće izgrađen u saradnji sa kompanijom IKEA. Paviljon će odražavati vrednosti savremenog švedskog društva, poput otvorenosti, napretka, transparentnosti i tolerancije.

Povezana vest:  „Književni vodič kroz Beograd" Jove Anđića u prodaji od petka

– Samim tim što i IKEA zastupa iste vrednosti, i što promoviše inovativni i funkcionalni dizajn, potpuno je prirodno da zajedno radimo na ovom projektu. To će biti veoma zanimljiva saradnja – kaže Helen Laršon, Ataše za kulturu ambasade Švedske u Beogradu.

– Saradnjom sa ambasadom Švedske na Sajmu knjiga, želimo da naglasimo svoju posvećenost dolasku na srpsko tržište. Takođe, s obzirom da smo poreklom iz Švedske i da delimo iste vrednosti, IKEA će rado učestvovati u stvaranju svojevrsne sinergije u uspešnom predstavljanju javnosti u Srbiji švedske književnosti i kulture, i  uopšteno Švedske  kao zemlje – izjavio je Dragan Skaluševic, direktor kompanije IKEA u Srbiji.

Povezana vest:  Tri DOSITEJEVA PERA za KREATIVNI CENTAR